Skip to main content

Αναστασιάδης: Το Κυπριακό θα επιλυθεί ως το τέλος της θητείας μου

Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μέχρι το 2018, με αναβάθμιση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία,  το 2018, το κυπριακό θα έχει επιλυθεί.

Σε ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε ότι στο τέλος της πενταετίας θα νοιώθουν πάλι περήφανοι γιατί επιτέλους, όπως είπε, «παραδίδουμε μια επανενωμένη πατρίδα, μια πατρίδα που θα εγγυάται το μέλλον, μια ευημερούσα χώρα, μια ευρωπαϊκή καθ` όλα σύγχρονη πατρίδα».

 Όπως σημείωσε, στις συνομιλίες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αλλά μένουν πολλά να γίνουν ακόμα και για αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Τόνισε παράλληλα πως αυτό που έχει σημασία είναι «να δούμε πώς παρουσιάζουμε μια λύση χωρίς κενά, χωρίς εποικοδομητικές ή άλλες  ασάφειες».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην οικονομική πτυχή της λύσης λέγοντας πως ακόμα και όταν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία «δεν μπορεί να αποταθείς στον κυπριακό λαό να ζητάς την έγκριση ενός σχεδίου όταν δεν έχεις έτοιμο το ταμείο που θα αφορά είτε αποζημιώσεις, είτε ανοικοδόμηση, είτε μετακίνηση πληθυσμών, στέγαση κλπ».

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για την ετοιμότητα να λειτουργήσει το κράτος από την πρώτη μέρα μετά τη λύση, κάτι για το οποίο υπάρχει συμφωνία αλλά χρειάζεται χρόνος για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Τόνισε επίσης ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί εξασφαλίζουν απόλυτα τη συνέχιση του κράτους. «Ρητά προνοείται ότι είμαστε και ότι θα παραμείνουμε μέλος της ΕΕ χωρίς νέα αίτηση, είμαστε και θα παραμείνουμε μέλος του ΟΗΕ χωρίς νέα αίτηση, οι διεθνείς συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν, η συνθήκη Εγκαθίδρυσης θα υπάρχει, το πιο σημαντικό ή απλοϊκό, οι πρέσβεις που έχουν διαπιστευθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται να επαναδιαπιστευθούν ».

Οι αναφορές αυτές αποτελούσαν απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως με την λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρχει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά παρθενογένεση ενός νέου κράτους με δύο «κυρίαρχα» κρατίδια, που θα μπορούν όταν το επιθυμούν να αποσχιστούν κρατώντας μέρος της κυριαρχίας και της διεθνούς αναγνώρισης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε και σε όσους κάνουν λόγο για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους διερωτώμενος κατά πόσο αποτελεί υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας το γεγονός ότι μέσα από μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική έχουν αποκατασταθεί άριστες σχέσεις με τα κράτη του Αραβικού Κόλπου ή το γεγονός ότι από το 1966 η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά διαπιστεύει πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή το ότι το Μπαχρέιν που ποτέ δεν είχε πρέσβη διαπιστεύει ή το ότι η Ιορδανία μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας της στην Κύπρο, ή το ότι οι άριστες πλέον σχέσεις που ίσως ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξαν με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και άλλα αραβικά κράτη αποτρέπουν από τον Σεπτέμβριο του 2014 την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του ψευδοκράτους από τον Οργανισμό για την Ισλαμική Διάσκεψη.  

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε επίσης ότι έγνοια του είναι να απαντηθούν οι ανησυχίες και εκείνων που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, το 76% δηλαδή του κυπριακού Ελληνισμού. «Δεν είναι να ικανοποιήσω όσους τότε στηρίξαμε το Σχέδιο. Δεν αρνούμαι και δεν αγνοώ τις ανησυχίες των υπολοίπων, όπως και δεν θα αγνοήσω τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων» είπε και διαβεβαίωσε επίσης ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θα είναι απόλυτα ενήμερος για το σύνολο των πτυχών και των προνοιών της λύσης. «Δεν θα επιτρέψουμε – αυτό που κάποιοι λέγουν – την εξ απροόπτου παρουσίαση ενός σχεδίου» σημείωσε.