Skip to main content

Αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ελλάδας και capital controls

Μεγάλη, αλλά όχι απότομη, πτώση κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, έπειτα από την απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες.

Μεγάλη, αλλά όχι απότομη, πτώση κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, έπειτα από την απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες και να επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι απώλειες των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν υψηλές αλλά, έως ένα βαθμό, ήταν “μετριασμένες”, καθώς η πτώση των γενικών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν ξεπέρασε το 5%.

Σε κάθε περίπτωση, στις διεθνείς αγορές κυριάρχησαν οι πωλητές οι οποίοι υπό το φόβο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της μη πληρωμής της δόσης 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους.

Η «αναστάτωση» στα χρηματιστήρια της Ασίας ήταν, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ευρέως αναμενόμενη μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ χάθηκαν στο αυστραλιανό χρηματιστήριο στην πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Ειδικότερα, σημείωσαν πτώση:

-ο EuroStoxx 50 της Ευρωζώνης 3,89%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2011.

- ο γαλλικός δείκτης CAC 40 3,44%

-ο γερμανικός δείκτης Dax 3,45%

-o FTSE άνω του 1,5% και ο

-ο ισπανικός IBEX 35 3,66%

-o πορτογαλικός PSI 20 άνω του 4% και

-ο ιταλικός MIB 3,50%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν σε 30 δις ευρώ, ενώ το ευρώ περιόρισε τις αρχικές απώλειες έναντι του δολαρίου σε 0,6% (στα 1,1112 δολ.).

Όπως ακόμη δηλώνει ο αναλυτής Eric Turjeman της OFI Asset Management σε ξένα δίκτυα ενημέρωσης, η κατάσταση λόγω της Ελλάδας είναι σοβαρή αλλά δεν είναι απελπιστική. “Ο Euro Stoxx δεν έχασε παρά 3%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ακόμη μία συμφωνία παραμένει εφικτή. Ειδάλλως, η αγορά θα εμφάνιζε απώλειες 10%” εξηγεί.