Skip to main content

Ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζητούν οι εφοπλιστές

Την ανασύσταση του ιστορικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προσδοκά η ελληνική ναυτιλία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Την ανασύσταση του ιστορικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στα καθήκοντα της άσκησης ενιαίας εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, μέσα και έξω από τα όρια της πατρίδας μας, προσδοκά η ελληνική ναυτιλία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της ναυτιλίας όπως είναι αυτό της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα και της ναυτικής εκπαίδευσης. Χαρακτήρισε, δε, θετικό το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση της Ένωσης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η εκδηλωθείσα πολιτική βούληση, σημείωσε, για τη δημιουργία του Ναυτιλιακού Κέντρου, της ανάπτυξης του πρώτου λιμανιού της χώρας και της αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, δικαιολογούν την προσδοκία ότι η ναυτιλία θα έχει την στήριξη της πολιτείας.

«Η ναυτιλία των Ελλήνων δεν ζητά τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από το να παραμείνει συνδεδεμένη παραγωγικά με την πατρίδα, αλλά και απερίσπαστη στη δύσκολη καθημερινή της προσπάθεια ανά τον κόσμο», τόνισε ο κ. Βενιάμης.

Ακόμα αναφέρθηκε στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική δυσμενή οικονομική συγκυρία και στον ρόλο της ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το οικονομικό περιβάλλον μεταβατικό.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το 2010 ήταν έτος που δεν επέτρεπε εφησυχασμό και δεν δικαιολογούσε εντυπωσιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αφού η συστολή της παραγωγής και η μείωση της θαλάσσιας διακίνησης του εμπορίου κατά 350 εκατομμύρια τόνους, ήταν λογικό να επηρεάσουν «ψυχολογικά» τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο κ. Βενιάμης επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις υποχώρησης της διεθνούς κρίσης που αρχίζουν να γίνονται ορατές, σε συνδυασμό με την ανθεκτική ανάπτυξη της Κίνας, της Ινδίας και γενικότερα της ΝΑ Ασίας κατά την προσεχή δεκαετία.

Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό και ασταθές περιβάλλον, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΕ η ναυτιλία των Ελλήνων κατόρθωσε να διατηρήσει τη δύναμή της, να συνεχίσει την ανανέωση του στόλου της και να ενισχύσει το εθνικό νηολόγιο.