Skip to main content

Αναβάθμιση, αξιολόγηση, έκδοση: το τρίπτυχο του ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεση ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και προσδοκά σύντομα και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Nα κλείσει άμεσα η τετάρτη αξιολόγηση, όπως ακριβώς και η τρίτη. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση και αυτό διαβεβαιώνεται όπου δει και κυρίως προς τους δανειστές, από ελληνικής πλευράς, σε κάθε ευκαιρία.

Στο υπουργείο Οικονομικών – παρά τις ενδοκυβερνητικές επιθέσεις που δέχονται - νιώθουν δικαιωμένοι, για την έως τώρα πολιτική τους, βλέποντας, για παράδειγμα, τις αποδόσεις του 10ετους ελληνικού ομολόγου εκεί που βρίσκονται σήμερα: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και μετά. Κι έτσι θα συνεχίσουν, διαβεβαιώνουν τους θεσμούς.

Μάλιστα, η Αθήνα προσδοκά σύντομα και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους ξένους οίκους. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει βέβαια ένταξη της χώρας στο QE (πρόκειται για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης), αλλά θα εγγυηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευκολότερη έξοδο της στις αγορές χρήματος. Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη σοβαρή έκδοση θα γίνει Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και βεβαίως θα αφορά σε κανονική έκδοση, με στόχο την εισροή στα ταμεία «φρέσκου χρήματος».