Skip to main content

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης-Αύριο η κρίσιμη ημέρα για το κόμμα

Αναβρασμός στο κόμμα. Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, σε φουλ πρόγραμμα οι βουλευτές.

Σε περιοδείες, συναντήσεις με φορείς, επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και συσκέψεις με τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έχουν επιδοθεί οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του κόμματος από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, την ώρα που αύριο αναμένεται μεγάλο... ξεκαθάρισμα στα τοπικά κομματικά όργανα με τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, με διευρυμένη σύνθεση.

Χαρακτηριστικό της «αναστάτωσης» που επικρατεί στο κόμμα είναι ότι από τη συνεδρίαση των στελεχών της «Κίνησης των 53» στην Αθήνα δεν προέκυψε κοινή συνισταμένη, ενώ λίγες ώρες πριν από την αποψινή συνεδρίαση των στελεχών Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη τηρείται σιγή ιχθύος.

Η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της συγκεκριμένης κίνησης είναι κρίσιμη και για τις εξελίξεις στην κομματική οργάνωση.

Πάντως, ο χρόνος πιέζει τους πάντες, καθώς αύριο στις 19.30' έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, με διευρυμένη σύνθεση, που σημαίνει ότι έχουν κληθεί και οι συντονιστές όλων των τοπικών οργανώσεων. Εκεί αναμένεται να υπάρξουν και επισήμως οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις των στελεχών που είτε πηγαίνουν στην Λαϊκή Ενότητα, είτε αποστασιοποιούνται και να γίνουν και οι απαραίτητες αντικαταστάσεις, για να αποκτήσουν τελική μορφή τα όργανα και να είναι έτοιμα να μπουν στην προεκλογική μάχη, η οποία επισήμως ανοίγει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.

Με δεδομένο ότι το κόμμα ακόμη είναι σε «αναστάτωση», μέχρι να ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο με το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν σε στελεχιακό επίπεδο και επίπεδο πρώην συνιστωσών, την προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος έχουν αναλάβει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ημερήσιο πρόγραμμα όλων των βουλευτών που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτο με συναντήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα.

Για παράδειγμα ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μόνο τις τελευταίες μέρες έχει συναντηθεί με κοινωνικούς φορείς και ψηφοφόρους του κόμματος, με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς, ενώ έχει αρχίσει ήδη και τις περιοδείες σε διάφορες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως η Ξηροκρήνη.

Το μεγάλο βάρος πάντως πέφτει στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στο λεγόμενο «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» και στον απλό κόσμο, ώστε να εξηγηθεί η κυβερνητική στάση των τελευταίων επτά μηνών και ποια είναι η πρόταση του κόμματος από εδώ και στο εξής.

«Αφερέγγυοι και θνησιγενείς»

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Μηταφίδης, «ο κόσμος δηλώνει την υποστήριξή του, με κριτικές και παράπονα. Πάντως, μπροστά στην ανάγκη για υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας θεωρώ ότι δε θα σπαταλήσει την ψήφο του προς αφερέγγυα και θνησιγενή σχήματα»...

Η αιχμή για τη Λαϊκή Ενότητα είναι εμφανής, ενώ πασιφανής είναι και η προσπάθεια να περιοριστούν οι όποιες διαρροές στελεχών και κυρίως ψηφοφόρων προς το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η Β' Θεσσαλονίκης

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Β' Θεσσαλονίκης. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Β' εκλογικής περιφέρειας, Σωκράτης Φάμελλος, για παράδειγμα «όργωσε» την περιοχή το τριήμερο Παρασκευής – Κυριακής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την Παρασκευή είχε συναντήσεις σε Σχολάρι και Άγιο Αντώνιο, το Σάββατο σε Θέρμη, Επανομή, Μηχανιώνα, Κολχικό και Λοφίσκο και την  Κυριακή σε Σοχό και Λαγκαδά.

Ο ίδιος τόνισε στη Voria.gr ότι η Β' Θεσσαλονίκης έχει αξιοσημείωτη προεκλογική ετοιμότητα, αφού ήδη συνεδρίασε και η ολομέλεια της Νομαρχιακής Επιτροπής (με όλους τους συντονιστές των τοπικών οργανώσεων).

Ψηφοδέλτια

Οι διαρροές στη συγκεκριμένη περιφέρεια προς τη Λαϊκή Ενότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο Νομαρχιακής ήταν εννέα (από τα 25 μέλη) και οι αντικαταστάσεις έγιναν ήδη. Στις ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εξέλιξη υπάρχει κάλεσμα χωρίς αποκλεισμούς, ενώ έχει συσταθεί ήδη και η εκλογική επιτροπή και υπάρχει πρόγραμμα περιοδειών.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή ψηφοδελτίου για την αντικατάσταση των τεσσάρων υποψηφίων που έχουν ήδη πάει στη Λαϊκή Ενότητα, όπως και πιθανώς των δυο που μπορεί λόγω θέσης να μην έχουν τη δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιοι (κ.κ. Πλωμαρίτης και Αμπατζάς). Νέα προσθήκη πιθανώς να χρειαστεί και για την αντικατάσταση της Δήμητρας Γωγάκου, αναλόγως της απόφασης των Οικολόγων Πράσινων.

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν άλλωστε και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, όπου ήδη πάντως έχει ξεκαθαριστεί ότι «θα υπάρξει σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας του Ιανουαρίου, δηλαδή θα τηρηθεί η σειρά εκλογής των νυν βουλευτών κι από εκεί και πέρα θα γίνουν οι αντικαταστάσεις, με μια ταυτόχρονη προσπάθεια ανανέωσης». Και στην Α' Θεσσαλονίκης αλλάζει σχεδόν το μισό ψηφοδέλτιο.

«Καυτό» για την κατάρτιση των λιστών στα ψηφοδέλτια θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού επίκειται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όπου θα προκύψουν και τα μέλη της επιτροπής ψηφοδελτίων. Οι επιτροπές σε επίπεδο Α' και Β' Θεσσαλονίκης πάντως ήδη λειτουργούν και συνεδριάζουν, όπως τόνισαν στη Voria.gr μέλη τους.

Φεύγει

Το δρόμο της εξόδου από το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον κι από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης παίρνει ο κ. Τάσος Κανταράς, που τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΟΛΘ, όμως πλέον ανήκει στη Λαϊκή Ενότητα, καθώς ήταν κι από τα πιο γνωστά τοπικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η επίσημη παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΛΘ θα γίνει την επόμενη Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ήταν από τους πρώτους που παραιτήθηκαν κι από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν μέλος.

Ο κ. Κανταράς θα είναι υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα στις επικείμενες εκλογές και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Χαλκιδικής.

Παραμένει

Στο μεταξύ, η κ. Κυριακή Μάλαμα, που ήταν υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει στο κόμμα.

Για την κ. Μάλαμα υπήρχαν ερωτήματα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει, αφού είχε πολύ καλές σχέσεις στο παρελθόν με την Αριστερή Πλατφόρμα, τα μέλη της οποίας αποχώρησαν σύσσωμα και δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα, όμως το τελευταίο διάστημα υπήρχε... απόκλιση.

Τελικώς, η σκηνοθέτης της ΕΡΤ3 φαίνεται ότι θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια.