Skip to main content

Αναζητείται λύση για τους εθελοντές και την πυροπροστασία του Σέιχ Σου

Σήμερα –κι αφού έχει περάσει το μισό καλοκαίρι- γίνεται σύσκεψη για να πάρουν τομείς ευθύνης και πρόγραμμα οι εθελοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία οργανώνει σήμερα το απόγευμα η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τους εθελοντές των ομάδων πυροπροστασίας, οι οποίοι αν και στα μέσα του καλοκαιριού ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της πυροπροστασίας.

Στη σύσκεψη αναμένεται να καθοριστούν οι τομείς ευθύνης και το πρόγραμμα κάθε εθελοντικής ομάδας, ειδικά για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, κάτι που έπρεπε πάντως να έχει γίνει από την αρχή του καλοκαιριού, αλλά η γραφειοκρατία έκανε το… θαύμα της.

Οι 250 ενεργοί εθελοντές στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν εκτός προγραμματισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς στα τέλη Μαΐου στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιπυρική περίοδο υπήρξαν καταγγελίες ότι υπάρχει κενό στην ασφάλιση των εθελοντών.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με έγγραφό της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλιση των εθελοντών σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Αν και υπάρχει νόμος του 2014 επί υπουργίας Νίκου Δένδια για τους εθελοντές, όπου προβλέπεται λύση στο θέμα της ασφάλισης των ανθρώπων που με αυταπάρνηση προσπαθούν να συνδράμουν στην πυροπροστασία των δασών, αυτός δεν ισχύει, επειδή η έναρξη ισχύος του είναι από το 2016.

Μέχρι τότε υπάρχει ο παλιός νόμος, ο οποίος όμως έχει κενό στο θέμα της ασφάλισης των εθελοντών…

Οι ίδιοι οι εθελοντές δήλωσαν πριν από δυο μέρες στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πως παραμένουν ανενεργοί μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Οι εθελοντές διαμαρτύρονται για τη μη ένταξή τους σε πρόγραμμα. «Δε χρειαζόμαστε κανέναν να μας καλέσει. Εμείς είμαστε ασφαλισμένοι έτσι κι αλλιώς. Αρχές Ιουνίου έπρεπε να έχουμε βγει για περιπολίες και έπρεπε να έχουμε αξιοποιηθεί από την Πυροσβεστική, αλλά έχουμε μπλέξει με τη γραφειοκρατία», τόνισαν εκπρόσωποί τους.

Επίσης κατήγγειλαν ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου, λόγω κλοπών σε υλικά του. «Εμείς θα είμαστε στο Σέιχ Σου και θα προσέχουμε το δάσος», επισήμαναν.

Ο νόμος του 2014 που προέβλεπε την ασφαλιστική κάλυψη εθελοντών δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Στο νόμο προβλέπεται ότι με δαπάνη του δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές όταν είναι ανασφάλιστοι εφόσον είναι εντός επιχειρησιακής ένταξης και έχουν εντολή για υπηρεσιακή εμπλοκή. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ένας φορέας του εντάξει σε προγραμματισμό ουσιαστικά αναλαμβάνει την ασφάλισή τους… Όμως αυτός ο νόμος τίθεται σε ισχύ από το επόμενο καλοκαίρι…

Η Πυροσβεστική τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα οι δυνάμεις της είναι σε εγρήγορση, όμως παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αξιοποίηση εθελοντών πυροπροστασίας.

Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιοποιεί ήδη μεμονωμένους εθελοντές, καθώς με αυτούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι εθελοντές έχουν ενταχθεί για τρία οχτάωρα το μήνα στον προγραμματισμό της. Προφανώς και θα ήθελαν να είναι στον προγραμματισμό και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων, αλλά εκεί πρέπει να λυθεί το ζήτημα της ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιπεριφέρεια θα προτείνει σήμερα μια λύση στη σύσκεψη με τους εθελοντές και την Πυροσβεστική και ήδη έχει γίνει καθορισμός των τομέων ευθύνης και του προγράμματος βαρδιών.

Η κ. Πατουλίδου εξήγησε ότι οι διευκρινίσεις που ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά λόγω της καταγγελίας εθελοντών για το ζήτημα.

Η καταγγελία έγινε στις αρχές του προηγούμενου Μαΐου στη συνεδρίαση του Συντονιστικού.

«Το Σέιχ Σου δεν είναι απροστάτευτο. Γίνονται καθαρισμοί, υπάρχει η Πυροσβεστική και ο προγραμματισμός της. Κάνουμε συνεχείς συναντήσεις με εθελοντές. Αρμόδια για το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι εθελοντές με αυταπάρνηση ήδη περιπολούν κι ας μην έχουν ενταχθεί σε υπηρεσιακό πρόγραμμα, λόγω της αγάπης τους στο δάσος και της διάθεσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς όμως δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε αυτή την αγάπη για προσφορά. Οφείλουμε να μην παίζουμε με τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Μάλιστα, επειδή οι καταγγελίες είχαν φτάσει εγκαίρως στην κ. Πατουλίδου η ίδια κοινοποίησε το ερώτημά της στη Γενική Γραμματεία στις 28 Απριλίου 2015. Και επί δυόμιση μήνες περίμενε απάντηση…

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο έγγραφο της κ. Πατουλίδου περιορίζεται πάντως στην επισήμανση ότι μέχρι να αρχίσει να ισχύει ο νόμος του 2014, θα συνεχίσει να ισχύει ο νόμος του 2002…