Skip to main content

Ανδρουλάκης: Οι οκτώ παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία

«Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους -της παιδείας και της υγείας- είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ από τη Νάξο και την εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη θεματική εκδήλωση «Εθνικό Σύστημα Υγείας – Προτεραιότητα για τα νησιά μας», που διοργανώθηκε απόψε στη Νάξο και ήταν αφιερωμένη στην πολιτική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά, που εργάστηκε άοκνα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

«Συμπληρώνονται αύριο δυο χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, που εργάστηκε με αφοσίωση και όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έθετε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της δράσης τον άνθρωπο και αυτή την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη τιμούμε σήμερα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης θυμίζοντας ότι στη Νάξο η αείμνηστη Πρόεδρος είχε κάνει μια από τις τελευταίες της πολιτικές ομιλίες.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η αείμνηστη Πρόεδρος μας, Φώφη Γεννηματά. Για εμάς, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της παιδείας και της υγείας δεν είναι απλά μία προγραμματική προτεραιότητα. Είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πίστεψε ποτέ στο ΕΣΥ και ως κυβέρνηση επιδίωξε να το υποβαθμίσει και να το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είχε την ευκαιρία να το αναγεννήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν το έκανε. Στο αρχικό σχέδιο που κατέθεσε, κατηύθυνε μόνο το 4,8% των επιδοτήσεων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν πάνω από το διπλάσιο. Από την πρώτη στιγμή εμείς προτείναμε την αναθεώρηση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κατευθυνθεί το 8-10% των συνολικών κονδυλίων στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Η μετακύλιση της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά μαζί με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση».

«Είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Δεν μας τιμά ως Πολιτεία να χάνονται ανθρώπινες ζωές πάνω σε καρότσες οχημάτων, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου σε μεγάλα νησιά της χώρας μας. Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα υποστελέχωσης στις δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός για το ΕΣΥ του μέλλοντος περιλαμβάνει 8 μεγάλες αλλαγές, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και πρότεινε τα εξής:

Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας: Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία: Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη. Έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα. Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Η Υγεία στα Νησιά: Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων:

-Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους

- Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.

- Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.

- Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια .

-Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία: Με αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών και όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές, ώστε για παράδειγμα να μην έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά να μην υπάρχει νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων: Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων /Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας/ Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ: Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις. Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:

• Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

• Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας: Καλύπτουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.