Skip to main content

Ανήσυχοι οι ξένοι για Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη

Πλέον οι ξένοι επενδυτές βάζουν στο ίδιο κάδρο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη

Κλίμα έντονου σκεπτικισμού επικρατεί στα ξένα επενδυτικά σπίτια που έχουν στο μόνιτόρ τους την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, όποιον ξένο fund manager, που ασχολείται με την Ελλάδα και να ρωτήσει κανείς, η στερεότυπη απάντηση που λαμβάνει είναι ότι «η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα εφαρμόσει καμία από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει». Και κάπως έτσι σημειώνεται το κλίμα της μεγάλης φυγής από την ελληνική αγορά, που σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως μεσοβδόμαδα - γίνεται ως ένα βαθμό άτακτα.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές βάζουν στο ίδιο κάδρο με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί μια κρίσιμη παρατήρηση που κάνουν. «Τσίπρας και Μητσοτάκης, στον δρόμο προς τις κάλπες, πλειοδοτούν σε παροχές» λένε, αποδεικνύοντας ότι ξέρουν πολύ καλά πλέον την ελληνική πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, αυτό σηματοδοτεί κάτι άλλο:

Ότι η επενδυτική στρατηγική τους δεν θα αλλάξει άρδην, στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι θα περιμένουν πρώτα να πειστούν για τις προθέσεις και τη στρατηγική της και μετά να κάνουν το κρίσιμο βήμα και να τοποθετήσουν κεφάλαια. Προς το παρόν, πάντως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι στην τρέχουσα μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο και να ρίξει λεφτά στη χώρα μας. Κι αυτό το γεγονός είναι που πάει τα πράγματα ακόμα πιο πίσω, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.