Skip to main content

Άνοδος για την τιμή του φυσικού αερίου – Πού οφείλεται

Η Νορβηγία, το Τέξας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν την τιμή

Σε υψηλό 40 ημερών βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να φτάνουν ακόμη και τα 29 ευρώ/MWh, ενώ και την Παρασκευή συνέχισαν να βρίσκονται πάνω από τα 28 ευρώ/MWh.

Πίσω από την άνοδο των τιμών βρίσκονται οι επίμονες ανησυχίες για την ομαλή προσφορά στην αγορά κυρίως λόγω των προγραμματισμένων συντηρήσεων και των διακοπών στη ροή από τη Νορβηγία, αλλά και των επισκευών που πραγματοποιούνται στον τερματικό σταθμό LNG στο Freeport του Τέξας, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μειωμένες ροές. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό τερματικό έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή LNG μετά την ολοκλήρωση των επισκευών στις αρχές Μαΐου. 

Την ίδια στιγμή η νευρικότητα στην αγορά του φυσικού αερίου επιτείνεται από μια σειρά από ευκαιριακούς παράγοντες όπως οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια, η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής πράσινης ενέργειας λόγω χαμηλού αιολικού δυναμικού στην βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά και η κλιμάκωση της ζήτησης στην αγορά της Ασίας. 

Πάντως το ανοδικό σερί των τιμών περιορίστηκε εν μέρει επηρεασμένο και από την υποχώρηση στις τιμές του αργού πετρελαίου στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης λόγω των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών.

Παρά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν πτωτικές πιέσεις καθώς ολοκληρώνεται η σεζόν της θέρμανσης και έχουμε μπει στην άνοιξη. Επιπλέον η σταθεροποίηση της παραγωγής της Νορβηγίας, η αύξηση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, αλλά και η διατήρηση των αποθεμάτων στις αποθήκες αερίου στα επίπεδα του 59% της χωρητικότητας αναμένεται να μετριάσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στις τιμές. 

Πηγή: capital