Skip to main content

Ανοιχτό το σενάριο για γαλάζιο αντάρτικο στις εκλογές της ΚΕΔΕ

Παρά την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Λάζαρο Κυρίζογλου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία

Προς εμφύλια σύρραξη οδηγούνται για τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Παρά την επίσημη στήριξη του κόμματος στο πρόσωπο του νυν προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο επίσης «γαλάζιος» δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δεν αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία κι ετοιμάζει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί περιπλέκει την κατάσταση για το κυβερνών κόμμα, το οποίο παρά τις απώλειες που κατάγραψε στις εκλογές του Οκτωβρίου, διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία, έχοντας υπό την επιρροή της περί τους 200 από τους συνολικά 332 δήμους της χώρας.

Η επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία για την προεδρία του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ήταν εξ αρχής δύσκολη. Το κόμμα προόριζε για τη θέση τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σπεύδοντας μάλιστα να ανακοινώσει ότι θα τον στηρίξει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή πριν από τις εκλογές, και μάλιστα την ίδια ημέρα της ομόφωνης εκλογής του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην προεδρία μετά την παραίτηση του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου. Μετά την αποτυχία της επανεκλογής του κ. Μπακογιάννη, άνοιξε ο δρόμος για τους υπόλοιπους διεκδικητές. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου εξαρχής δήλωσε την πρόθεσή του να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ το ενδιαφέρον του ανακοίνωσε εδώ και καιρό και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε καταθέσει πρόταση να γίνει η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ από τη βάση, δηλαδή από τους εκλέκτορες που προέρχονται από το κόμμα, όπως είχε γίνει και το 2019, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που αυτή δεν γινόταν αποδεκτή, θα διεκδικούσε και ο ίδιος την προεδρία με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα απευθυνόταν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα, είχε ήδη προχωρήσει σε σχετικές διερευνητικές επαφές με συναδέλφους του από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, βρέθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ για τους νέους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η Νέα Δημοκρατία τελικά επέλεξε τη λύση του χρίσματος και ξεκίνησε σειρά επαφών, με βασικό στόχο να αποφευχθεί το αντάρτικο και η γαλάζια παράταξη να εμφανιστεί ενωμένη στις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη. Προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο δημάρχων με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος. Ωστόσο, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί απόσυρσης του κ. Κωνσταντέλλου με αντάλλαγμα την αντιπροεδρία της ΚΕΔΕ, δεν βρέθηκε λύση. «Η συνάντηση έγινε, όμως δεν υπήρξε καμία συμφωνία», ξεκαθάρισε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα εγώ και οι συνεργάτες μου συνεχίζουμε την προσπάθεια για δημιουργία ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου».

Οι συσχετισμοί

Στις εκλογές του 2019 η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που πρόσκειται στη ΝΔ πήρε τις 19 από τις 31 έδρες του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Με τις απώλειες που υπέστη και εφόσον υπάρξει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, εκτιμάται ότι μπορεί να χάσει ακόμα και δύο έδρες. Άλλωστε, μετρά εξαρχής μία λιγότερη, καθώς ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων που συμμετέχει ex officio στο Δ.Σ. πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» φαίνεται πως θα αυξήσει τη δυναμική της κατά τουλάχιστον δύο έδρες. Ενδιαφέρον για να ηγηθεί της προσπάθειας έχει εκδηλώσει ο βετεράνος της αυτοδιοίκησης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και ο Χάρης Δούκας.

Αγώνα για να διατηρήσει τις έδρες της θα δώσει η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναζητά νέο επικεφαλής με την αποτυχία του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, να επανεκλεγεί. Μία έδρα εκτιμάται ότι καταφέρει θα βγάλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, κάτι που δεν κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές. Άγνωστο είναι αν η παράταξη θα επιλέξει όπως και το 2019 να μην ορίσει επικεφαλής ή θα επιλέξει κάποιον να ηγηθεί του αγώνα. Άγνωστο, επίσης, παραμένει αν στην εκλογική μάχη θα κατέλθει και κάποιο ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα, όπως η «Νέα Αυτοδιοίκησης» που συγκροτήθηκε από στελέχη της κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Νίκαιας - Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος μεταπήδησε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Πάντως, γίνονται ζυμώσει και σε επίπεδο μικρότερων αριστερών κομμάτων, τα οποία, όμως, δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλέξουν κάποιον εκπρόσωπο.

Με αυτούς τους συσχετισμούς, ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, μπορεί να μην κόψει την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί όμως να της στερήσει την αυτοδυναμία. Και σε κάθε περίπτωση να αποδειχτεί ρυθμιστής στη διοίκηση, εφόσον υπάρξει σύμπραξη με άλλες παρατάξεις.