Skip to main content

Ανταλλαγή κατηγοριών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για μια συνάντηση που δεν έγινε

Το τηλεφώνημα του Β. Μεϊμαράκη στον Αλέξη Τσίπρα και οι αλληλοκατηγορίες για την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Αιτία ή απλώς αφορμή για μία νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσε η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που επιδίωξε να βρεθούν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Η ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για "καθεστωτική αντίληψη" και κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για σκόπιμα ψεύδη και "πρακτικές του χθες".

Πηγές του Μαξίμου υποστήριξαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτική ένταση, όταν φτάνει να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Επίσης, του χρεώνουν «πρακτική του χθες» την αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού προέδρου. "

Από το περιβάλλον Μεϊμαράκη είπαν ότι το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε τον πρωθυπουργό στο κινητό του αλλά και στο γραφείο του. Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Μεϊμαράκη και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του είπε ότι δεν έκρινε σκόπιμο να συναντηθούν.

Οι κυβερνητικοί λένε ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα.

Η άρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που απάντησε με μία σκληρή ανακοίνωση.

"Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. "Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές..."