Skip to main content

«Αντιδεξιά» στάση στις Βρυξέλλες

Άρθρο του πολιτικού επιστήμονα Κωνσταντίνου Σεβρή

«Εγώ προσωπικά έγραψα το άρθρο του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου, που λέει ότι αν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα, πρέπει να κοπούν τα κονδύλια της ΕΕ» - Κ. Αρβανίτης (ευρωβουλευτής Συ.Ριζ.Α.)

 «Η ευρωπαία εισαγγελέας έριξε την κυβέρνηση στη Ρουμανία» (…) θα ήταν ευχής έργον να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα» -Ν. Φαραντούρης (υπ. ευρωβουλευτής Συ.Ριζ.Α.).

«Επιμένω στη διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών – με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπω στη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών». Στ. Κασσελάκης, πρόεδρος Συ.Ριζ.Α.

Τα στελέχη του Συ.Ριζ.Α. «εκτόνωσαν» το μήνυμα της εθνικής κάλπης σε έναν εσωστρεφή ανταγωνισμό προσώπων, με επίκεντρο τον «φακό», τις «αναρτήσεις», το «άρθρο» και τις «κλίκες». Επιλογή που βάθυνε το χάσμα της ελληνικής κοινωνίας με το Συ.Ριζ.Α. ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιβιώνει μέσα από το δημοσκοπικό και το συστημικό σωσίβιο.

Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του Συ.Ριζ.Α. παραπέμπουν το «καθεστώς» Μητσοτάκη σε μια «αναμέτρηση» με την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τους θεσμούς της. Μια επιθετική στρατηγική προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού που δυστυχώς υπονομεύει σαφέστατα τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει πολύ «καπνό» γύρω από το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης, της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και της λειτουργίας των Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών. Ο Συ.Ριζ.Α. αντί να συνομιλήσει εμπνευσμένα με πλατιές κοινωνικές δυνάμεις για να αποδείξει τα αίτια της «φωτιάς», επιλέγει να δείξει τον καπνό σε τρίτους!

Εν τέλει στις Βρυξέλλες είναι το ανατρεπτικό «υποκείμενο» για το Συ.Ριζ.Α. Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία θα υλοποιήσει τον «αντιδεξιό» ή «αντικαθεστωτικό» αγώνα που έχει πάρει πολλές αναβολές. Μέσα από την ευρωπαϊκή ελίτ και τους ευρωπαίους παρατηρητές θα καταλάβουν οι Έλληνες σε τι «χούντα» ζούνε αφού δεν λένε να το καταλάβουν μόνοι τους με τίποτα!

Η ιδέα πως η «δεξιά» μπορεί να πέσει γρηγορότερα μέσα από τις ευρωπαϊκές πιέσεις, γοητεύει τα πωρωμένα στελέχη της Κουμουνδούρου που ζουν νυχθημερόν για τη στιγμή που η εξουσία θα είναι ξανά στα χέρια τους. Το «αντιδεξιό» μένος αναβαθμίζεται μέσα από τη «γραφειοκρατική» αύρα των Βρυξελλών και αφήνει τον αποτυχημένο «πολακισμό» στην άκρη. Από την «κακή» αισθητική πεζοδρομίου που «ξηλώνει» τους δικαστές του Μητσοτάκη, στην «καλή» αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που «ξηλώνει» αν θέλει τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη!

Σημαίνοντα ρόλο στην ιδεολογική διαδρομή του Συ.Ριζ.Α. διαδραμάτισε η επίδραση της ιδεολογίας του εθνομηδενισμού και της ακύρωσης των ιστορικών εθνικών κεκτημένων. Οι «καταγγελίες» προς τον πρωθυπουργό που «χαντακώνουν» την Ελλάδα δεν προβληματίζουν καθόλου την Κουμουνδούρου. Αντιθέτως ενσωματώνονται πλήρως στην πολυετή της ιδεολογική προσπάθεια να απαξιώσει και να εκμηδενίσει την χώρα και δίνει ρόλο στις «πένες» που έχουν γαλουχηθεί στο καθημερινό υβρεολόγιο προς τον τόπο που τις θρέφει.

Αυτή η ιδεολογική διάσταση εξηγεί και το ατιμώρητο θράσος του κυρίου Κ. Αρβανίτη να  «καυχιέται» δημοσίως πως αυτός συνέταξε την παράγραφο – απειλή προς την Ελλάδα με θέμα την πιθανή περικοπή ευρωπαϊκών πόρων.

Η αντιπολίτευση μέσω Βρυξελλών ήρθε και θα μείνει για το Συ.Ριζ.Α. Πέραν άλλων δίνει διέξοδο στις δύο κινητήριες δυνάμεις του. Τους πωρωμένους «αντιδεξιούς» και τους θιασώτες της εθνικής ακύρωσης.

Η επιλογή του Συ.Ριζ.Α.  να στρίψει το τιμόνι προς τον πυρήνα των θεσμών της ευρωπαϊκής ένωσης σε βάθος χρόνου θα τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις λαϊκές δυνάμεις και τους βιοπαλαιστές. Οι τελευταίοι, μάλλον θα αφεθούν στις ακροδεξιές αυταπάτες και στα αντιευρωπαϊκά τους συνθήματα.

Το ερώτημα παραμένει. Είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ο χώρος για να εκφραστούν μικροπολιτικές συγκυριακές σκοπιμότητες;