Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για μια μεγάλη αποκρατικοποίηση

Όλα δείχνουν ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθούν οι τελικές, δεσμευτικές, προσφορές, από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές

Όλα δείχνουν ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθούν οι τελικές, δεσμευτικές, προσφορές, από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πακέτο του 50%+1 των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Τι θεωρείται δεδομένο αυτή τη στιγμή, αναφορικά με το συγκεκριμένο project; Ότι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στη διαδικασία και θα καταθέσουν τις προσφορές τους. Ποιο είναι το άγνωστο; Μέχρι που θα φτάσουν τα «χτυπήματα» τους.

Από το ΤΑΙΠΕΔ, αφήνεται εμμέσως να εννοηθεί ότι οι προσφορές μπορεί και να μην κινηθούν πολύ ψηλά. Όπερ μεθερμηνευόμενο να διαμορφωθούν κάτω κι από το 1 δις ευρώ. Για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Από την πλευρά των ενδιαφερομένων, κρατείται σιγή ιχθύος. Μέχρι πρότινος πάντως επισημαίνονταν ότι τα τιμήματα μπορεί να φτάσουν ως και στο 1,5 δις ευρώ. Αν έχει αλλάξει κάτι, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, θα φανεί σύντομα, στην πράξη.

Στον όμιλο Λάτση, που είναι ο ένας εκ των πωλητών (ο άλλος είναι το δημόσιο) παρακολουθούν όλα τα παραπάνω με αμηχανία. Επίσης, δείχνουν να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και με την περίπτωση της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που δείχνει να έχει κολλήσει για τα καλά στο θέμα του καζίνο και των όρων παραχώρησης της άδειας του, αυτή τη φορά. Ενδιαφερόμενοι για την περίπτωση υπάρχουν, αλλά όλα δείχνουν ότι η ιστορία έχει μπερδευτεί σε γραφειοκρατικά – και όχι μόνο – γρανάζια.