Skip to main content

«Όχι» των παραγωγικών φορέων στην ένταξη της ΔΕΘ στο Υπερταμείο

Συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΘ-Helexpo και οι φορείς που εκπροσωπούνται στη διοίκηση της Εταιρείας τάχθηκαν κατά της ένταξης της έκθεσης στην ΕΔΗΣ.

Αντίθετα στην συμπερίληψη της ΔΕΘ-Helexpo στον κατάλογο των ΔΕΚΟ που οι δανειστές θέλουν να εντάξουν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του Υπερταμείου, είναι τα μέλη της διοίκησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα, όπως τόνισαν κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Στη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις επί του θέματος όπως και για την θέση που πήραν μέλη της κυβέρνησης, εναντίον της συγκεκριμένης επιλογής η οποία εκτιμάται ότι έγινε από τους δανειστές και όχι μετά από υπόδειξη κυβερνητικών στελεχών ή διευθυντικών στελεχών υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo, που εκπροσωπούν τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας-Συνδέσμους και Επιμελητήρια- όπως επίσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (απουσίαζε εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης), τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν να αντιμετωπιστεί η ΔΕΘ- Helexpo, σαν εγγύηση για τα δάνεια που έχει λάβει ή που ενδεχομένως θα λάβει το ελληνικό δημόσιο.

Η ΔΕΘ-Helexpo δεν μπορεί να είναι collateral για τα δάνεια του δημοσίου, ούτε σαν τέτοιο περιουσιακό στοιχείο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκποίησης.

Επίσης, αυτό που τονίσθηκε είναι ότι η ένταξη της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο δεν σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του φορέα, ούτε με την ανάπτυξή του μέσω συνεργασίας με στρατηγικό εταίρο που θα έπρεπε να είναι μεγάλος εκθεσιακός φορέας του εξωτερικού.

Οι φορείς που εκπροσωπούνται στο δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Έκθεση καθώς είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και δεν πρέπει επ' ουδενί να θυσιαστεί στο βωμό των κρατικών χρεών και δανείων.