Skip to main content

«Όχι» στην εκδήλωση αστυνομικών σε Εξάρχεια-Παραίτηση Τόσκα ζητά η ΝΔ

Λόγους δημόσιας ασφάλειας επικαλέστηκε ο Αττικάρχης που απαγόρευσε τη συγκέντρωση -Επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο, σχολιάζει η ΝΔ.

Την προαναγγελθείσα συγκέντρωση αστυνομικών στα Εξάρχεια απαγόρευσε ο Αττικάρχης υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος επικαλούμενος λόγους δημόσιας ασφάλειας με απόφαση του που αναρτήθηκε νωρίτερα στη «Διαύγεια».

Η απόφαση αυτή δεν ήρθε ως έκπληξη καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό απέναντι στην κινητοποίηση.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Τόσκας είχε καλέσει τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι». «Αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε ένα διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού» είχε υπογραμμίσει.

Στην απόφαση του Αττικάρχη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας κατά το χρονικό διάστημα από 6:00 έως 24:00 της Πέμπτης 29 Ιουνίου, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας και Πατησίων, αριστερά Πατησίων, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Κάνιγγος, αριστερά Βερανζέρου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Κανάρη, πλατεία Φιλικής Εταιρείας, δεξιά Μ. Μερκούρη, αριστερά Κόνιαρη, αριστερά Αλεξάνδρας έως τη συμβολή με την Πατησίων συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής»

«Η πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας στην εν λόγω περιοχή κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια συνάθροιση ή πορεία θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 Π.Κ και άλλων συναφών διατάξεων» αναφέρεται ακόμα στο κείμενο της απόφασης.

ΝΔ: Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο κ. Τόσκας

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι η απόφαση απαγόρευσης αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας.

«Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και χαρακτηρίζει την απόφαση πρόκληση για τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής.

«Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού», συνεχίζει η ΝΔ και προσθέτει: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους. Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματός τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης. Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί. Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η ΝΔ υποθάλπει τεχνητές κρίσεις

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ότι υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή «ανταρτοπολέμου» προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη, εξαπέλυσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης απαντώντας στα περί παραίτησης του κ. Τόσκα που ζήτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά την απόφαση απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια.

«Η Ν.Δ. θέλει να κρυφτεί, αλλά πλέον δεν μπορεί. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.