Skip to main content

Λουτσέσκου: Κύριε Γιοβάνοβιτς είσαι εξαιρετικός προπονητής αλλά λέω την αλήθεια

Στις δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό απάντησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (5/10, 22:00, COSMOTE SPORT 5HD, LIVE SPORT24) για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Conference League. Ο Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά και τη δική του δήλωση έπειτα από το Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή.

Για τον Γιοβάνοβιτς και ότι χαρακτήρισε γελοία μία ατάκα του: «Ποτέ δεν επιτίθεμαι σε ένα πρόσωπο, είμαι μορφωμένο, Αν κριτικάρω, για να πω πιο σωστά, αν πω την πραγματικότητα, αυτή ήταν η πραγματικότητα, υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα ή δύο συστήματα που λειτουργούν για τις ομάδες των Αθηνών. Είμαι ένας προπονητής που μου έκλεψαν έναν τίτλο, μου τον πήραν από επιτροπή. Ο Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση. Έχασα ένα κύπελλο από λάθος αποφάσεις και απόλαυσε ένα Κύπελλο που δεν κερδήθηκε από την ομάδα του, αλλά από λάθη του διαιτητή.

Είμαι ένας προπονητής που έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την ομάδα του, δεν μπορεί να πει ότι κερδίσαμε ένα παιχνίδι ότι βοηθηθήκαμε από διαιτητή. Πέρσι χάσαμε ένα Κύπελλο και ανέφερα ότι η ομάδα που το κέρδιζε το άξιζε. Όταν να πω κάτι, το αναλύω, δεν λέω ψέματα, λέω την πραγματικότητα. Αλλά και γι' αυτό την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από εμάς, αν ήταν 3-1 δεν θα έλεγα κάτι. Όμως το ποδόσφαιρο είναι και το δεύτερο ημίχρονο. Είναι λεπτομέρειες, νικούσαμε 2-1 στα 95'. Δεν κριτίκαρα την ομάδα του, δεν τον ανέφερα. Αυτό που μισώ σε αυτή την ιστορία είναι η υποκρισία, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Είπα τι έγινε την Πέμπτη, τι έγινε πέρσι, ανέλυσα παιχνίδια και έτσι βλέπω πολλά, για πράγματα που δεν λέει κάτι, γιατί δεν καταλαβαίνει. Δεν μπορώ να μην πω για το πέναλτι του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη που ο Παλάσιος κλωτσάει αυτός το πόδι του αμυντικού.

Έζησα την κατάσταση που ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι στην Τρίπολη στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Σε αυτούς έδωσε πέναλτι, σε εμάς όχι. Δεν το ανέφερα όμως, προσπάθησα να είμαι ισορροπημένος. Όταν βλέπω τόσα πράγματα έχω το δικαίωμα να αντιδρώ. Τέσσερα λεπτά έδειξε ο διαιτητής στον 4ο, έγινε φάουλ στον Ζίβκοβιτς, αλλά συνεχίσαμε να παίζουμε. Πρόσθεσαν 60 δευτερόλεπτα, γιατί;, ήταν προφανώς ότι πίεζαν με τρόπο για να ισοφαρίσουν. Έχω δικαίωμα να μιλήσω . Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή την δουλειά του Γιοβάνοβιτς. Θέλω να τον δω να μιλάει μετά από αυτές τις καταστάσεις. Σε σέβομαι πολύ είσαι καταπληκτικός προπονητής, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λουτσέσκου

Για την ενέργεια στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και αν έχει αφήσει το ματς πίσω «Δεν ξέρω αν είναι έτσι ακριβώς. Υποθέτω πως κάθε παίκτης έχει ενθουσιασμό, κίνητρο και όταν υπάρχουν αυτά ξεπερνάς ό,τι βρίσκεται πίσω σου. Βλέπω καλή ατμόσφαιρα, χθες είχαμε μία καλή προσπάθεια, με όλους μαζί, αν και ήταν σύντομο μετά την Κυριακή. Είναι η αρχή της σεζόν, βρισκόμαστε σε μόνιμη κίνηση προς τα μπροστά. Έχουμε αυτοπεποίθηση και θέληση να παίξουμε».

Για την Άιντραχτ και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση ή σεβασμό: «Ο σεβασμός για τον αντίπαλο πρέπει αν υπάρχει σε κάθε αντίπαλο, ανεξαρτήτως μεγέθους, για στο ποδόσφαιρο αν δεν υπάρχει σεβασμός είναι το πρώτο βήμα για την αποτυχία. Την ίδια ώρα πρέπει να μπαίνεις με αυτοπεποίθηση, αν θες να κερδίζεις, αυτοπεποίθηση ατομική, αλλά και για την δουλειά σου. Σίγουρα οι παίκτες ξέρουν καλά ποια είναι η Άιντραχτ, ξέρουν ότι πριν από λίγο καιρό κέρδισαν το Europa League. Είναι καλή ομάδα που έχει ενθουσιασμό, ποιότητα, ίσως σε αυτή την περίοδο κάνουν λάθη που τους έχει κοστίσει αποτελέσματα. Ωστόσο είναι η ομάδα που είναι πάνω από τη μέση στη Γερμανία. Αυτό το παιχνίδι είναι διαφορετικό από το πρωτάθλημα. Κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει η ομάδα που στα δεδομένα είναι καλύτερη, υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει δυνατή νοοτροπία, αυτοπεποίθηση, μαχητικότητα, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, να κυριαρχήσουμε, αλλά και να αντιδράσουμε γρήγορα όταν δεν θα έχουμε την μπάλα. Να εκμεταλλευτούμε την κάθε στιγμή».

Για την ενδεκάδα και αν θα υπάρξει ροτέισιον: «Δεν θα πω ότι θα κάνω ροτέισιον, καταλαβαίνω πώς το λέτε. Δεν το εκφράζω έτσι. Έχω μία ομάδα παικτών που πρέπει να πάρω το καλύτερο από τον καθένα σκεπτόμενος το κάθε παιχνίδι. Από παιχνίδι σε παιχνίδι είναι καλό να έχεις πνευματική φρεσκάδα, γιατί όταν έχεις δύσκολα παιχνίδια και πιέζεις και δίνει το 100%, στο επόμενο ματς υπάρχει ρίσκο να μην έχεις πνευματική φρεσκάδα και αυτό σε κάνει να καθυστερείς σε όλες τις καταστάσεις, όπως να πασάρεις ή να πιέσεις την μπάλα. Είναι κάτι επιστημονικό, δεν το εφύηρα. Είναι σημαντικές οι αλλαγές από ένα παιχνίδι στο άλλο. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνουν οι παίκτες, αλλά αν δεν το κάνουν θέτουν έτσι τους εαυτούς τους έχω. Δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και θα χάσει την εμπιστοσύνη. Ένα ακόμη στοιχείο είναι η ποιότητα και τα ατομικά χαρακτηριστικά. Ο Βιεϊρίνια ας πούμε είναι κορυφαίος των κορυφαίων, αλλά δεν μπορώ αν τον χρησιμοποιώ σε κάθε παιχνίδι, πρέπει να επιλέγω τα ματς για να πάρουμε το 100%. Υπάρχει και τέταρτο στοιχείο, το ποδόσφαιρο μετά τον κορονοϊό έχει αλλάξει, οι πέντε αλλαγές είναι σημαντικές, στο δεύτερο μέρος μπαίνουν πέντε νέοι παίκτες με φρεσκάδα που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να το καταλάβει ότι αν ξεκινήσεις από τον πάγκο δεν είναι πρόβλημα. Θα πρέπει να κατανοήσουν χρησιμότητα που θα έχουν μετά. Αν το καταλάβουν μπορεί να γίνει όπλο για κάθε ομάδα».

Για την πρωτιά και αν θα πάρει ρίσκα ο ΠΑΟΚ δεδομένου ότι η Άιντραχτ έχει δεχθεί πέντε και έχει βάλει τέσσερα γκολ: «Μακάρι το ποδόσφαιρο να ήταν έτσι εύκολο, να κοιτάζεις στατιστικά και να λες θα το κάνω έτσι και θα γίνει. Το γερμανικό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα στον πλανήτη, πρέπει να το λάβεις και αυτό υπόψιν. Μπορώ να πω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο σκληρά και ο κόσμος απέξω δεν το καταλαβαίνει. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στην άμυνα με ένταση, υπάρχουν πέντε θεωρούμενες μεγάλες ομάδες με ποιοτικούς παίκτες, κάθε άλλη ομάδα έχει κάτι ενδιαφέρον, όπως η Λαμία, ο ΟΦΗ, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας και ο ΠΑΣ. Οι κάτω ομάδες μπορούν να κάνουν εκπλήξεις και δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίζεις εν μέσω ευρωπαϊκών αγώνων. Αναλύουμε τον αντίπαλό μας, να ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε και όχι μόνο τα στατιστικά τους στο γερμανικό πρωτάθλημα. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι που παίζεις».

Για την ενσωμάτωση των νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών και για το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση γι' αυτούς που ήρθαν τελευταία: «Συμφωνώ μαζί σου, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να τους πιέσω για την γρήγορη ενσωμάτωση. Διαφορετικό να έρχονται σε σημείο της χρονιάς που υπάρχουν παιχνίδια κάθε τρεις μέρες. Δευτέρα-Τρίτη κάνουμε προπόνηση εμ 12 ποδοσφαιριστές, την Τετάρτη είναι χαμηλή η ένταση της προπόνησης. Παρασκευή και Σάββατο έχουμε επίσης χαμηλή ένταση. Δεν υπάρχει φυσιολογική διαδικασία, είναι θεμιτό να έρχονται στην αρχή της προετοιμασίας. Παίζει ρόλο να αντιληφθούν και την λίγκα που βρίσκονται, καθώς πέντε ομάδες μάχονται, στα πρωταθλήματα που αγωνίζονταν είχαν συνηθίσει διαφορετικά. Οι ποδοσφαιριστές έχουν την ατομική τους ποιότητα όπως ο Ντεσπόντοφ. Αν με ρωτάτε πότε τα πράγματα θα είναι οκ και πότε θα έχουν ενσωματωθεί απόλυτα θα πω τον Ιανουάριο. Όταν μιλάω για τον Ιανουάριο, μιλάω για συνολική ενσωμάτωση και μεταξύ τους. Οι ποδοσφαιριστές μπορεί αν αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσουν στο γήπεδο, όχι ατομικά, αλλά και συνολικά».

Για τον Ζοάν Σάστρε και την ανάρτησή του: «Είναι λάθος η ανάρτησή του, το συζητήσαμε και το λήξαμε, είχε κάποια συναισθήματα, συναισθήματα είχα και εγώ μετά τον τελικό στον Βόλο. Ο Ζοάν έχει τη δική του ποιότητα, μπορεί να παίξει στο επόμενο παιχνίδι, μπορεί μετά από 2-3 εβδομάδες. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να έχουνε προετοιμασμένη την ομάδα για το επόμενο παιχνίδι. Πέρα από όλα αυτά ο Ζοάν είναι ένα φοβερό παιδί».