Skip to main content

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην επίθεση της Τουρκίας για το Natura 2000

Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Απάντηση στις βολές του τουρκικού ΥΠΕΞ που κατηγόρησε τη χώρα μας ότι έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, και ειδικά το Natura 2000 στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίο, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ' επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

Τόνισε ακόμα ότι δεδομένου ότι η «Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».