Skip to main content

Από λάθος δεδομένα μιας πτήσης έπεσε το σύστημα στη Βρετανία - Οι εξηγήσεις του υπευθύνου για το τι συνέβη

Η βλάβη της εναέριας κυκλοφορίας οδήγησε χιλιάδες Βρετανούς στον εγκλωβισμό, με μικρά παιδιά να αναγκάζονται να κοιμούνται στα δάπεδα των αεροδρομίων

Το πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία και το συνεπακόλουθο blackout προκλήθηκε από λανθασμένα δεδομένα πτήσης που έλαβε η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας NATS, αναστέλλοντας την αυτόματη επεξεργασία για λόγους ασφαλείας, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας.

Η βλάβη της εναέριας κυκλοφορίας οδήγησε χιλιάδες Βρετανούς στον εγκλωβισμό, με μικρά παιδιά να αναγκάζονται να κοιμούνται στα δάπεδα των αεροδρομίων με μόνη τροφή τις σοκολάτες. Δεκάδες ακόμη πτήσεις καθηλώθηκαν χθες, πέραν των περισσότερων από 1.200 ακυρώσεων προχθές, μετά την αναστολή του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC) από τη NΑΤS.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες παραθεριστές έμειναν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, ενώ σε ορισμένους ανακοινώθηκε ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν πτήση για την πατρίδα τους για 12 ημέρες.

Σε δήλωσή του χθες, ο Μάρτιν Ρόλφ δήλωσε ότι τα συστήματα ανταποκρίθηκαν στην πρόβλημα «αναστέλλοντας την αυτόματη επεξεργασία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν λανθασμένες πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια σε έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ή να επηρεάσουν το υπόλοιπο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας».

«Αισθητές οι επιπτώσεις σε μια περίοδο με τόση κίνηση»

Ο διευθύνων σύμβουλος ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των Βρετανών των οποίων οι διακοπές είτε τελείωσαν με άγχος είτε δεν ξεκίνησαν καθόλου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προκάλεσε τις βλάβες.

«Θα ήθελα να ζητήσω και πάλι συγγνώμη για τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) μας τεχνική αποτυχία. Αν και επιλύσαμε το πρόβλημα γρήγορα, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι επιπτώσεις σε μια περίοδο με τόσο μεγάλη κίνηση εξακολουθούν να είναι αισθητές σε πολλούς ανθρώπους που ταξιδεύουν προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι από χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα όλα τα συστήματά μας λειτουργούν κανονικά για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων καθώς ανακάμπτουν από το περιστατικό αυτό», σημείωσε.

Συμπλήρωσε: «Η NATS υπάρχει για να επιτρέπει σε όλους όσους πετούν στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου να το κάνουν με ασφάλεια. Τα συστήματά μας επιτρέπουν στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να παρέχουν αυτή την υπηρεσία όλο το χρόνο».

«Αυτά έχουν διάφορα εφερδρικά συστήματα και μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε περίπου δύο εκατομμύρια πτήσεις ετησίως σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και πιο περίπλοκους εναέριους χώρους στον κόσμο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι οι επιβάτες μπορούν να αναμένουν ότι θα τους παρέχονται τρόφιμα και ποτά καθώς και διαμονή, εάν καθυστερήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν.

Ωστόσο, δεκάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι πέρναγαν τη νύχτα κοιμώμενοι στoυς διαδρόμους των αεροδρομίων την έλλειψη κανονικού γεύματος με ελάχιστα να έχουν απομείνει σε καφετέριες και καταστήματα.

Χάος στη Βρετανία με τις ακυρώσεις των πτήσεων

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο χιλιάδες Βρετανοί περιμένουν τις πτήσεις τους στο εξωτερικό, με πολλούς να μην είναι σίγουροι αν θα προλάβουν καθόλου τις διακοπές τους.

Κάποιοι εγκλωβισμένοι επιβάτες δήλωσαν ότι τους δόθηκαν στρώματα και άλλοι προειδοποιήθηκαν να μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν.

Το θέμα ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν ακυρώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο των πτήσεων στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η NΑTS υπέστη αυτό που περιέγραψε ως «τεχνικό πρόβλημα», εμποδίζοντάς την να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα σχέδια ελέγχονταν χειροκίνητα.

Η NATS δήλωσε ότι στις 15:15 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα το πρόβλημα επιλύθηκε, αλλά η αναστάτωση συνεχίστηκε και την Τρίτη, καθώς πολλά αεροσκάφη και πληρώματα ήταν εκτός θέσης. Η ανάλυση των ιστοσελίδων δεδομένων πτήσεων από το πρακτορείο ειδήσεων PA δείχνει ότι τουλάχιστον 281 πτήσεις - συμπεριλαμβανομένων αναχωρήσεων και αφίξεων - ακυρώθηκαν την Τρίτη στα έξι πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για 75 στο Γκάτγουικ, 74 στο Χίθροου, 63 στο Μάντσεστερ, 28 στο Στάνστεντ, 23 στο Λούτον και 18 στο Εδιμβούργο.

Πτήσεις επαναπατρισμού από την Εasyjet

Η EasyJet ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι θα εκτελέσει πέντε πτήσεις επαναπατρισμού στο Γκάτγουικ μετά τη βλάβη του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και ότι θα χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα αεροσκάφη σε βασικές διαδρομές.

Η εταιρεία δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια αυτής της παραδοσιακά πολύ πολυάσχολης εβδομάδας για ταξίδια, οι επιλογές για επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο περιορισμένες σε ορισμένες διαδρομές και έτσι η EasyJet θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις επαναπατρισμού προς το Λονδίνο Gatwick τις επόμενες ημέρες από την Πάλμα και το Φάρο στις 30 Αυγούστου, και από την Τενερίφη και την Ενφίντα στις 31 Αυγούστου και από τη Ρόδο την 1η Σεπτεμβρίου.

«Επίσης, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα αεροσκάφη σε βασικά δρομολόγια, όπως το Φάρο, η Ίμπιζα, το Νταλαμάν και η Τενερίφη, για να προσφέρουμε περίπου 700 επιπλέον θέσεις αυτή την εβδομάδα», τόνισε.

Πηγή: iefimerida