Skip to main content

Αερόστατα πάνω από τη Θεσσαλονίκη με βάση το λιμάνι θέλει ο Μπουτάρης

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σύντομα να έχει συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει την εξαίρεση της α΄προβλήτας.

Ακόμα και συλλαλητήριο είναι αποφασισμένος να διοργανώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να εξαιρεθεί η α΄ προβλήτα από την πώληση του λιμανιού και να παραχωρηθεί στην πόλη.

Αυτό υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού σε  επενδυτή. Ο κ. Μπουτάρης, παρουσία όλων των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για την πόλη την παραχώρηση της α΄ προβλήτας. Ο δήμος ήδη έχει εκφράσει και εγγράφως στο υπουργείο Ναυτιλίας το αίτημά του να εξαιρεθεί η α΄προβλήτα που δεν έχει λιμενικές εργασίες από τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.  
 
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σύντομα να έχει συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ζητήσει την εξαίρεση της α΄ προβλήτας. Όπως ανέφερε, στη συνάντηση θα ζητήσει να είναι μαζί του και φορείς της πόλης καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο και βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως ο πρωθυπουργός παρενέβη και εξαιρέθηκε η Δραπετσώνα, έτσι να κάνει και στη δική μας την περίπτωση. Δεν επηρεάζεται η διαδικασία της πώλησης από την παραχώρηση της α΄ προβλήτας» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ζητώντας να υπάρξει ένα συμπαγές μέτωπο για να μείνει το κομμάτι αυτό στην πόλη.



Αρχικά ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της παραχώρησης του λιμανιού και της πώλησης των μετοχών της ΟΛΘ σε επενδυτή. «Από την πώληση αυτή εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα που θα δώσει ο επενδυτής στο κράτος. Θα δοθεί άπαξ και θα πέσει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις που θα γίνουν και το κέρδος που θα έχει η πόλη» τόνισε. «Μας ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι η σύμβαση προβλέπει ότι στον δήμο θα δίνεται το 3,5% επί του τζίρου. Εμείς είπαμε ότι καλό ακούγεται αυτό, αλλά δε θέλουμε τα χρήματα αυτά να έρχονται μόνο σε μας, ας δίνονται και σε άλλους δήμους» ανέφερε.  

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, κατά τη συνάντηση που είχε με δύο υποψήφιους επενδυτές, του ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την α΄ προβλήτα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συναντηθεί και με τους υπόλοιπους υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος υπέρ της παραχώρησης στον δήμο τάχθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε μαζί του.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του δήμου για την α΄προβλήτα, ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι ξεκινά να εκπονείται ένα ετήσιο σχέδιο από τους αντιδημάρχους Πολιτισμού και Τουρισμού για δράσεις. Για τη συντήρησή της, όπως ανέφερε, σχεδιάζεται να μπει εισιτήριο σε δράσεις που θα πραγματοποιούνται προκειμένου να υπάρχουν έσοδα.  «Θα υπάρξει κάποιο αντίτιμο σε όλες τις δράσεις, όπως θα γίνει και στον ζωολογικό κήπο» τόνισε. Εξήγησε επίσης, ότι οι ανάγκες συντήρησης του Α΄ Προβλήτα θα καλυφθούν από τα έσοδα από μισθώματα των χώρων του Λιμανιού (Αποθήκες, αίθουσες αμφιθεάτρων).  

Μέσα στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι υπάρξει βάση αερόστατων μέσα στην α΄ προβλήτα, όπως γίνεται στα Μετέωρα και στο Μπάνσκο. Μάλιστα, ήδη ο δήμος έχει επαφές με εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα. Στόχος είναι, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, να πραγματοποιούνται «πτήσεις» από το λιμάνι με θέα την πόλη.

Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε ότι ο δήμος υποχώρησε σε δύο σημεία, πρώτον ότι για τους χώρους που φέρουν έσοδα στον ΟΛΘ, θα γίνει διαπραγμάτευση με τον επενδυτή και δεύτερον ότι θα παραμείνει το κτήριο διοίκησης του ΟΛΘ. «Συμφωνήθηκε από την παραχώρηση να εξαιρεθεί το κεντρικό κτήριο του Οργανισμού Λιμένος το οποίο θα διατηρήσει η ΟΛΘ Α.Ε. για λόγους ιστορικούς» τόνισε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σκοτεινό σημείο της σύμβασης είναι το θέμα των εξόδων του λιμανιού, είτε με τρένο, είτε με αυτοκίνητο, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία της πόλης, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση από το χύδην φορτίο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα κυκλοφορίας και μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΘ Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε την ανησυχία που έχει ο δήμος για τα όσα ορίζει η σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, προβλέπεται πως ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει τη λειτουργία δράσεων που ήδη πραγματοποιούνται στο λιμάνι.

Τέλος, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης περί της εξαίρεσης του Α΄ Προβλήτα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του λιμανιού τέθηκε σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΘ, χωρίς να αποσπάσει την πλειοψηφία, αλλά ισοψήφισε με 5 ψήφους υπέρ και 5 κατά. «Το γεγονός μας προβληματίζει και ζητήσαμε να καταγραφεί στα πρακτικά, γιατί θεωρούμε ότι το γεγονός πως μια τέτοια πρόταση δεν πλειοψηφεί σε ένα ΔΣ, όπου τα 7 από τα 11 μέλη ορίζονται από την Κυβέρνηση, δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο πολλά από τα μέλη του αντιλαμβάνονται το ρόλο του Α΄ Προβλήτα στην πόλη» κατέληξε ο Γιώργος Δημαρέλος.