Skip to main content

Αποκάλυψη: Έκτακτος οικονομικός έλεγχος στο δήμο Θεσσαλονίκης

Από δύο οικονομικούς επιθεωρητές μεταξύ των οποίων η Αναστασία Τσεμπερά η οποία έλεγξε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης

Εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν αναβιώνουν στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά την εντολή για έκτακτο οικονομικό έλεγχο τον οποίο διέταξε το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα στους δύο οικονομικούς επιθεωρητές προς τους οποίους δόθηκε η εντολή διενέργειας του ελέγχου περιλαμβάνεται η Αναστασία Τσεμπερά, η οποία έκανε τον εκτεταμένο έλεγχο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης και ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη η οποία οδήγησε στη βαριά καταδίκη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του τέως γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια.

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr η εντολή για τον έλεγχο δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου, από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Στέλιο Μαραβελάκη, σε εφαρμογή της παραγγελίας την οποία είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Στην εντολή του ο κ. Μαραβελάκης επικαλείται επίσης έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης προς τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων) με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, με το οποίο εξηγούνται οι λόγοι για τον επείγοντα χαρακτήρα του οικονομικού ελέγχου.

Η επιστροφή της Αν. Τσεμπερά

Όπως προκύπτει από την εντολή του κ. Μαραβελάκη ο έκτακτος οικονομικός έλεγχος ανατίθεται σε δύο οικονομικούς επιθεωρητές του Περιφερειακού Γραφείου Δημοσιονομικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης, στον Ευάγγελο Κορομπίλια και στην Αναστασία Τσεμπερά. Η επιστροφή του κας. Τσεμπερά στο δήμο Θεσσαλονίκης προκαλεί πονοκεφάλους στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά αναδεικνύει συγχρόνως και τη βαρύτητα την οποία δίδει το υπουργείο Οικονομικών στον διαταχθέντα έλεγχο. Η συγκεκριμένη οικονομική επιθεωρήτρια γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τα πάντα στο δήμο καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του, κατά τον έλεγχο δύο μεγάλων οικονομικών σκανδάλων. Το πρώτο ήταν αυτό της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και το δεύτερο είναι αυτό της Παγίας Προκαταβολής το οποίο, έπειτα από έξι αναβολές πρόκειται να δικαστεί στις 29 Νοεμβρίου. Και σε αυτό το δικαστήριο κατηγορούμενοι είναι μεταξύ άλλων οι κ. Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας και βασική μάρτυρας κατηγορίας η κα. Τσεμπερά.

Σύμφωνα με την εντολή του κ. Μαραβελάκη «ο έλεγχος θα διεξαχθεί στην έδρα του ελεγχόμενου φορέα ή οπουδήποτε απαιτηθεί εντός τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης…». Για τη διευκόλυνση του ελέγχου διατάσσεται ο δήμος αλλά και κάθε εμπλεκόμενος με την υπόθεση φορέας:

α. Να παράσχει οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφορία ζητηθεί από την ελεγκτική ομάδα.
β. Να μεριμνήσει ώστε το προσωπικό της υπηρεσίας να είναι διαθέσιμο κατά αρμοδιότητα για τις ανάγκες του ελέγχου, καθώς επίσης για την ύπαρξη κατάλληλου χώρου για την εργασία των ελεγκτών.

Μετά το πέρας του ελέγχου οι δύο επιθεωρητές θα παραδώσουν το πόρισμά τους στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Ανησυχία στη διοίκηση του δήμου  

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr η εντολή για έκτακτο οικονομικό έλεγχο είναι γνωστή σε ελάχιστα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης. Όσοι τη γνωρίζουν αδυνατούν να εξηγήσουν τους λόγους για την έκδοση αυτής της εντολής. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή διενεργείται στο δήμο έλεγχος από άλλη μια οικονομική επιθεωρήτρια, την Μαρία Θεοδωροπούλου η οποία διερευνά τους διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, έπειτα από σχετική εντολή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η νέα εντολή για έκτακτο οικονομικό έλεγχο εκδόθηκε ενδεχομένως μετά την πιθανή υποβολή ενός προκαταρκτικού πορίσματος εκ μέρους της κας. Θεοδωροπούλου καθώς έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των ερευνών της. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί και αποτελεί προς το παρόν εικασία.