Skip to main content

Απορρίφθηκε αγωγή Σύρου πρόσφυγα κατά της Frontex για παράνομη επαναπροώθηση από Ελλάδα σε Τουρκία

Ο Σύρος υπήκοος είχε έρθει στην Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο, ωστόσο ισχυρίζεται ότι εστάλη παράνομα στην Τουρκία

Στην απόρριψη αγωγής που κατέθεσε εναντίον της Frontex Σύρος προσφυγας ισχυριζόμενος παράνομη επαναπροώθηση προχώρησε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι έφθασε στην Ελλάδα από την Τουρκία προκειμένου να ζητήσει άσυλο, όμως την ίδια μέρα στάλθηκε πίσω στη θάλασσα, αφού σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τον περισυνέλεξε και τον μετέφερε στην Τουρκία την επομένη.

Όπως υποστηρίζει, ενόσω βρισκόταν στη θάλασσα, ιδιωτικό ερευνητικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), εκτέλεσε επανειλημμένως πτήσεις πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν. Καθόσον ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να ζητήσει άσυλο στην Τουρκία, διαβιούσε υπό καθεστώς παρανομίας με κίνδυνο επαναπροώθησης στη Συρία.

Με την αγωγή του ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύρος υπήκοος ζήτησε να υποχρεωθεί η Frontex να του καταβάλει αποζημίωση συνολικού ποσού 500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω παράνομων μέτρων που φέρονται να έλαβαν σε βάρος του οι ελληνικές αρχές.

Το Δικαστήριο εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο Σύρος υπήκοος και απέρριψε την αγωγή ως προδήλως νόμω αβάσιμη, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε το υποστατό της προβαλλόμενης ζημίας.

Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι προσκομισθείσες αποδείξεις είναι προδήλως ανεπαρκείς για να αποδείξουν, κατά τρόπο πειστικό, την παρουσία και την εμπλοκή του Σύρου υπηκόου στο επίμαχο περιστατικό.

«Κατά συνέπεια, είναι πρόδηλο ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση εξωσυμβατικής ευθύνης του Frontex, και συγκεκριμένα το υποστατό της προβληθείσας ζημίας, δεν πληρούται», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.