Skip to main content

Ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ -Αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου η δίκη τους (φωτο+video)

«Κατασκευασμένες κατηγορίες», είπε ο δικηγόρος τους στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Αναβολή για τις 29 Μαρτίου πήρε η δίκη των 49 ατόμων που συνελήφθησαν μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε- Θεσσαλονίκη: Μικροένταση στα δικαστήρια όταν έφτασαν οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ (φωτο+video)

Τα 49 άτομα βγήκαν από την κεντρική πύλη των δικαστηρίων και έγιναν δεκτά από τους συγκεντρωμένους στο σημείο με συνθήματα και επευφημίες.

Image

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Στάθης Τσομίδης, τόνισε ότι η δίκη αναβλήθηκε «για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε συλλήψεις, που είναι καθοριστικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ορθά και να αποδειχθεί αν και κατά ποσό οι κατηγορίες για τις οποίες εισάγονται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τα 49 άτομα είναι ορθές.

Και δεύτερον για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πολιτική αγωγή, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την εφαρμογή του άρθρου 168 περί διαταράξεως».

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι από τους κατηγορούμενους ήθελαν να δικαστούν σίγουρα. Αυτό δείχνει ένα φρόνημα της νεολαίας, το οποίο πρέπει να γίνει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία».

Έπειτα, συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξε καμία μα καμία παράνομη πράξη».

Είπε ακόμη ότι «είναι όλα κατασκευασμένα. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η σημερινή ταλαιπωρία νέων ανθρώπων», και κατέληξε τον λόγο του υπογραμμίζοντας πως η ταλαιπωρία στην οποία αναφέρθηκε «δεν εξυπηρετεί την απονομή της δικαιοσύνης».

Από τη δίκη της πλευρά, η Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μητέρα συλληφθέντος δήλωσε ότι «εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας 49 νέοι άνθρωποι διώκονται με έναν αδιανόητο τρόπο», ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει, είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Το πιο σημαντικό που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι τα νέα παιδιά και δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους».

Image


Στα δικαστήρια βρέθηκε και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και πολιτευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Άρης Στυλιανού.

Ο κ. Στυλιανού δήλωσε ότι δεν έχουν ξαναγίνει 49 συλλήψεις και το γεγονός αυτό αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. «Έκαναν μια γιορτή» μέσα στη σχολή, δήλωσε ακόμη και είπε πως οι άνδρες της αστυνομίας έσπασαν τα τζάμια και μπήκαν στη ΣΘΕ για να συλλάβουν άτομα, «100 μέτρα μακριά από τη βιβλιοθήκη, για την οποία κλήθηκαν».

Από τη δίκη του πλευρά, το μέλος του φοιτητικού συλλόγου Πληροφορικής, Λάμπρος Παπανικολόπουλος, δήλωσε πως 49 συνάδελφοί του συνελήφθησαν αναίτια.

«Μας είπαν ‘’’μην μας προκαλείτε’’ και φόρεσαν κράνη», συμπλήρωσε για το συμβάν της μικρής κλίμακας έντασης που δημιουργήθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι αλληλέγγυοι, αμέσως μετά από την αναβολή της εκδίκασης των 49 συλληφθέντων, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης από τα δικαστήρια έως και το ΑΠΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Image