Skip to main content

Αρβελέρ: Τυχερή η Θεσσαλονίκη που έχει δήμαρχο τον Μπουτάρη (video)

Την κορυφαία βυζαντινολόγο υποδέχτηκε στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης

«Είναι χαρά και τιμή μου να είμαι στην "Καλή μετά την Καλλίστη". Η Καλλίστη είναι η Κωνσταντινούπολη και μετά είναι η Καλή, δηλαδή η Θεσσαλονίκη. Αυτό να το μάθει η Αθήνα», είπε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ προσερχόμενη στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ με τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την κορυφαία βυζαντινολόγο υποδέχτηκε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μασούτης.

Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης είπε για την κ. Αρβελέρ ότι «στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία καθρεπτιζεται η μοναδικότητα μιας Ελληνίδας που έχει επηρεάσει όσο λίγο την ευρωπαϊκή σκέψη». Κατόπιν μίλησε για την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης που εντοπίζεται από τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Κατά την έναρξη της ομιλίας της, η ίδια έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Θεσσαλονίκη είναι τυχερή που έχει δήμαρχο τον κ. Μπουτάρη γιατί είναι ένας άνθρωπος που, από πριν γίνει δήμαρχος, ό,τι κάνει είναι αυθεντικό». Και το να έχουμε αυθεντικούς ανθρώπους, συνέχισε η κ. Αρβελέρ, είναι το πιο σημαντικό. «Ευχαριστώ πολύ κύριε Μπουτάρη», είπε, απευθυνόμενη στον δήμαρχο και συνέχισε: «Έχετε, άλλωστε, τη μόνη Ευρωπαϊκή πόλη. Γιατί η Ευρώπη είναι η αρχαία ελληνική γνώση, ρωμαϊκή νομοθετική εμβέλεια και η ιουδαϊκοχριστιανική πνευματικότητα. Κι εσείς κύριε Μπουτάρη έχετε τη χαρά να είστε δήμαρχος αυτής της πόλης».

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Μονάδα Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» (EUPOLDEM) του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 ετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ υποστηρίζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.