Skip to main content

Ασφυκτικά γεμάτες από Έλληνες οι τοπικές αγορές των Σκοπίων

Οι τοπικές αγορές των Σκοπίων, οι διαμαρτυρίες των εμπόρων του Κιλκίς, η έξοδος της Ελλάδας από τον Turkish Stream και ένα δίλημμα για τον Έντι Ράμα.

Κάθε Σαββατοκύριακο οι τοπικές αγορές των Σκοπίων κυρίως στην πόλη της Γευγελής, που απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, γεμίζουν ασφυκτικά από Έλληνες που περνούν τα σύνορα για να κάνουν τα ψώνια τους. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονο κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αφού οι τιμές στην γειτονική χώρα είναι πιο χαμηλές.

Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων του Κιλκίς αλλά και των γύρω περιοχών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους καθώς βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται συνεχώς. Η χαμηλή φορολογία στα Σκόπια προσφέρει χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες!

Πάει και ο… Greece Stream που ονειρεύτηκε ο πρωθυπουργός, δίπλα στον Πούτιν που ανήγγειλε τον Turkish Stream. Αναμενόμενη η εξέλιξη στην πορεία του ευρωπαϊκού δρομολογίου του αγωγού, που είναι ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό σχέδιο που διεξάγουν από κοινού Ρωσία και Τουρκία.

Όπως γράφουν τουρκικά ΜΜΕ, ο αγωγός που προβλεπόταν ότι μέσω Θράκης θα περνούσε στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, άλλαξε δρομολόγιο. Μετά την έξοδό του από την Τουρκία, αντί της Ελλάδας θα εισέλθει στην Βουλγαρία. Η πρώτη φορά Αριστερά έδιωξε εντελώς την Ρωσία από την Ελλάδα, και η Ρωσία το ανταποδίδει.

Τι εννοεί ο πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου "FON" και πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρουζίν, ότι η διαφωνία του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας θα επιλυθεί το επόμενο έτος, γιατί ωθείται σε λύση εκτός από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες; Πόσο μας ωθούν οι εξωτερικοί παράγοντες; Τόσο ώστε να δεχθούμε ότι οι Σλάβοι θα θεωρούνται Μακεδόνες;

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα έχουν δύο πρωθυπουργούς, τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έχουν αποδιώξει τον εθνικισμό και τις εθνικιστικές βλέψεις και ανοίγουν το δρόμο για μια διευθέτηση που δεν θα αφορά μόνο το όνομα αλλά τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μπράβο στον πρωθυπουργό μας, που χωρίς εθνικιστικές βλέψεις μπορεί να υπογράψει την πιο επιζήμια και ντροπιαστική συμφωνία για την Ελλάδα.

Οι οπαδοί του Σώρρα, χάνουν φυσικά τα σπίτια τους. Βολιώτικη εφημερίδα γράφει, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις για τα χρέη, και όπου δεν υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία με τους οφειλέτες, ανάλογα με το διάστημα των χρεών και το ύψος τους κινήθηκε ή πρόκειται να κινηθεί η προβλεπόμενη αναγκαστική διαδικασία.

Είχαν πιστέψει, ότι τα χρέη θα πληρώνονταν από τα… 600 δισ. δολ. του Σώρρα, τον οποίον οι Αρχές καταζητούν για εγκλεισμό στην φυλακή. Επιμύθιο: Όποιος κοινός θνητός εξαπατά τους πολίτες μπαίνει φυλακή. Όποιος πολιτικός εξαπατά πολίτες μπαίνει στην Βουλή.

Μία από τις 56 χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, είναι η Αλβανία, η οποία συμμετείχε στην διάσκεψη, αλλά δεν πήρε θέση για τον θέμα των Ιεροσολύμων. Να πάει με τους Άραβες για τα δολάρια της Σαουδικής Αραβίας, ή με το Ισραήλ για να τα έχει καλά με τις ΗΠΑ; Να το δίλημμα για τον Έντι Ράμα, που μέχρι τώρα -όπως τον κατηγορούν στην Αλβανία- τα είχε καλά με εργολάβους και εμπόρους χασίς, χωρίς διλήμματα.