Skip to main content

Αυστραλία: Προηγούνται της αντιπολίτευσης οι Εργατικοί

Το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της συντηρητικής αντιπολίτευσης ενώ απομένει μόλις μια εβδομάδα ως τις βουλευτικές εκλογές.
Το κυβερνών Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της συντηρητικής αντιπολίτευσης ενώ απομένει μόλις μια εβδομάδα ως τις βουλευτικές εκλογές, καταδεικνύει δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο, αντιστρέφοντας τις ισορροπίες που καταγράφονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι εκλογές της 21ης Αυγούστου θα κρίνουν την μοίρα των σχεδίων της κυβέρνησης για την επιβολή φόρου 30% στις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες και τα ορυχεία άνθρακα, καθώς και των σχεδίων της για την δημιουργία ενός εθνικής εμβέλειας δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αξίας 33 δις δολαρίων. Η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί να ακυρώσει και τα δυο σχέδια.

Η δημοσκόπηση της Nielsen, η οποία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας Sydney Morning Herald και The Age, εμφανίζουν τους Εργατικούς να προηγούνται της αντιπολίτευσης με 53% έναντι 47% σε μια μέτρηση των «δύο κομμάτων» - δηλ. χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι ψήφοι προς μικρότερα κόμματα, βάσει του πλειοψηφικού συστήματος που ισχύει στην Αυστραλία.

Η δημοσκόπηση της Νίλσεν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμφάνιζε το κόμμα της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ να ακολουθεί το συνασπισμό Φιλελεύθερου και Εθνικού κόμματος.

Η ανατροπή της εικόνας ακολουθεί μια εβδομάδα έντονης προεκλογικής εκστρατείας από την Γκίλαρντ, την πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο στην ιστορία της Αυστραλίας, αλλά και την δημόσια «συμφιλίωση» με τον προκάτοχό του Κέβιν Ραντ, τον οποίο απέπεμψε τον Ιούνιο - εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους εσωκομματικό πραξικόπημα.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό η Γκίλαρντ προηγείται του Τόνι Άμποτ με 52% έναντι 38%. Την Τετάρτη, το Reuters Poll Trend - η επεξεργασία στοιχείων από διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων που πραγματοποιεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο -εμφάνιζε τους Εργατικούς να προηγούνται με μικρή διαφορά, 50,1% έναντι 49,9%, σε μια αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίζεται η πιο αμφίρροπη από το 1998 και ενέχει την πιθανότητα να μην μπορέσει να σχηματίσει κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα μονοκομματική κυβέρνηση.

Παρά τη σημερινή δημοσκόπηση που εμφανίζει τους Εργατικούς να αποκτούν διαφορά, αναλυτές προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα ίσως είναι πολύ πιο ισορροπημένο με τη νίκη να κρίνεται για μερικές έδρες.