Skip to main content

Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Πρόθεση των εργοδοτών είναι να τονώσουν την αγορά μέσα από ένα αισιόδοξο, όπως λένε, μήνυμα, το οποίο, εν προκειμένω, θα αφορά αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισ
Εκρηκτικό κοκτέιλ που προς στιγμήν βάζει φρένο στις διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών φορέων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ), αναδεικνύεται ο συνδυασμός των ανακοινώσεων για «πάγωμα» μισθών στο δημόσιο με τα νέα φορολογικά μέτρα. Παρόλα αυτά, πρόθεση των εργοδοτών είναι να τονώσουν την αγορά μέσα από ένα αισιόδοξο, όπως λένε, μήνυμα, το οποίο, εν προκειμένω, θα αφορά αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, αλλά όχι μόνο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Εμπόρων Ελλάδος, κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόθεση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) «δηλαδή το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα» είναι μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση «να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας, κάτι διαφορετικό από αυτό που δίδεται έως τώρα στο δημόσιο κι οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ή δυνατόν να καλύπτουν, τουλάχιστον, τον πληθωρισμό. Επίσης πρέπει να τεθεί πλαφόν και σε ό,τι αφορά στα κατώτερα ημερομίσθια». Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Ασημακόπουλος σημειώνει ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση προς τη σωστή κατεύθυνση, να πούμε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μειώσουν, έστω και λίγο ακόμη, τα ήδη μειωμένα κέρδη τους, ώστε να δώσουν το μήνυμα στην αγορά και να τονωθεί η ζήτηση».

Παράλληλα, ο κ. Ασημακόπουλος ασκεί αυστηρή κριτική στον ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ, στις ηγεσίες των οποίων καταλόγισε προσπάθεια «να στρέψουν τα βέλη τους στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για να τις ενοχοποιήσουν στα μάτια των πολιτών».