Skip to main content

Αύξηση φόρων στις επιχειρήσεις προτείνει ο Σαρκοζί στην Ιρλανδία

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, που είναι σήμερα από τις χαμηλότερες στην Δυτική Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε χθες Σάββατο την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, που είναι σήμερα από τις χαμηλότερες στην Δυτική Ευρώπη.

Καθώς η Ιρλανδία ετοιμάζεται για περικοπές στον προϋπολογισμό της εν μέσω συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένα πιθανό σχήμα «διάσωσης» της οικονομίας της, ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στο θέμα στο περιθώριο της συνόδου του NATO στη Λισαβόνα.

Η Γαλλία θεωρείται μια από τις χώρες της ΕΕ όπου η φορολογία είναι υψηλή.

Ο Σαρκοζί «καλωσόρισε» τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να θέσει υπό έλεγχο τις κρατικές δαπάνες μετά το πακέτο 45 δισ. ευρώ για την «διάσωση» των τραπεζών, που έστειλε το έλλειμμα της χώρας στο 32% του ΑΕΠ της.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ιρλανδοί φίλοι μας, με όλη τους την εθνική κυριαρχία, δε θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο (τη φορολογία), διότι δεδομένων των χαμηλών φορολογικών τους συντελεστών, έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο δράσης από άλλες χώρες», είπε ο Σαρκοζί.

Μέσα στην εβδομάδα η Ιρλανδία αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο τετραετίας για τους επόμενους προϋπολογισμούς της ανακοινώνοντας περικοπές που αναμένεται να φθάνουν τα 15 δις ευρώ. Τα μέτρα αναμένεται να προηγηθούν της ανακοίνωσης λεπτομερειών σχετικά με το πιθανό πακέτο «διάσωσης» από ΕΕ και ΔΝΤ.