Skip to main content

Αυστραλοί βουλευτές θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν την απελευθέρωση Ασάνζ

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει από Αμερικανούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να εκδοθεί ο Ασάνζ από τη Βρετανία όπου κρατείται στις ΗΠΑ

Διακομματική αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα για να ζητήσει την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα υποστήριξής του.

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει από Αμερικανούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να εκδοθεί ο Ασάνζ από τη Βρετανία όπου κρατείται στις ΗΠΑ.

Στην αποστολή αυτή θα συμμετάσχουν ο πρώην αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Μπάρναμπι Τζόις, βουλευτές από το κυβερνών κόμμα των Εργατικών, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Ο αδελφός του Ασάνζ και επικεφαλής της οργάνωσης Assange Campaign, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε ότι η πλειονότητα των Αυστραλών δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ζητεί την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Οι Αυστραλοί θεωρούν τις ΗΠΑ τον πιο στενό μας σύμμαχο (...) αλλά αυτή τη στιγμή ο Τζούλιαν κρατείται όμηρος από μια εκδικητική αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που βλάπτει τις σχέσεις ΗΠΑ- Αυστραλίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Η αυστραλιανή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η American Civil Liberties Union.

Ο Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια, αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Συνεχίζει τη μαραθώνια δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ, 51 ετών, για «συνωμοσία» μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.

Τον Μάιο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί διπλωματική λύση προκειμένου να τερματιστεί η κράτηση του Ασάνζ και είχε προσθέσει ότι ανησυχεί για την ψυχική του υγεία.

Ωστόσο οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί δεν στηρίζουν τον ιδρυτή του WikiLeaks. Μόνο λίγα μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του.