Skip to main content

Αυξάνεται η ακροδεξιά βία στη Γερμανία

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία. Ανησυχία για τις διασυνδέσεις του AfD με τη ρωσική πρεσβεία.

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για μια σοβαρή προειδοποίηση που δεν μπορεί να αγνοηθεί, προκαλώντας τουλάχιστον έντονο προβληματισμό: Η νέα έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, την οποία παρουσίασε η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μαζί με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ καταγράφει σημαντική αύξηση των εγκληματικών πράξεων με εξτρεμιστικό υπόβαθρο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, το 2022 καταγράφηκαν συνολικά στη Γερμανία 58.916 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2021. Το 60% εξ αυτών είχε εξτρεμιστικό υπόβαθρο.

Η ακροδεξιά μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία

Η πλειοψηφία των καταγεγραμμένων από τις γερμανικές αρχές εγκλημάτων με εξτρεμιστικό υπόβαθρο, προέρχεται κυρίως από τον χώρο της ακροδεξιάς. Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 23.493 περιστατικά βίας υποκινούμενα από ακροδεξιά κίνητρα.

Όπως προκύπτει επίσης από τα επίσημα στοιχεία, κομβικό ρόλο στην αύξηση της ακροδεξιάς βίας φαίνεται να διαδραμάτισε  η επιρροή των αυτοαποκαλούμενων «Πολιτών του Ράιχ», κορυφαία μέλη των οποίων συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η επιρροή της συγκεκριμένης οργάνωσης που είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή διά της βίας της γερμανικής συνταγματικής τάξης «ήκμασε» μάλιστα την περίοδο της πανδημίας,  αντλώντας μέλη μεταξύ άλλων και από τον χώρο των αντιεμβολιαστών.

Αύξηση γύρω στο 15% παρουσιάζεται και στον αριθμό των ατόμων που σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές σχετίζονται με τον χώρο του «δεξιού εξτρεμισμού», αγγίζοντας πλέον σχεδόν τις 39.000. Σύμφωνα με τη Νάνσι Φέζερ ο «δεξιός εξτρεμισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία» στη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, τα περιστατικά βίας με πολιτικό υπόβαθρο που σχετίζονται με τον χώρο της άκρας αριστεράς στη Γερμανία ανέρχονται σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία σε 6.976. Τα άτομα που εμφανίζουν σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές αυξημένο κίνδυνο για χρήση ακροαριστερής βίας ανέρχονται σχεδόν στις 36.000 το 2022, καταγράφοντας μικρή αύξηση γύρω στο 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο μικροσκόπιο για άλλη μια φορά το AfD

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πάντως στο «εθνολαϊκιστικό κόμμα» Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τον Τόμας Χάλντενβαγκ το ένα τρίτο των μελών του AfD εμφανίζει «εξτρεμιστικές τάσεις». Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 10.000 άτομα που πρόσκεινται στο συγκεκριμένο κόμμα.

Στο μικροσκόπιο όμως των γερμανικών αρχών βρίσκονται και οι διασυνδέσεις του AfD με τη Ρωσία αλλά και η αυξανόμενη επιρροή από τα «αφηγήματα» του Κρεμλίνου. Μάλιστα αίσθηση προκαλεί το ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας του Συντάγματος παρατηρήθηκε μέσα στην περασμένη χρονιά (τον πρώτο δηλαδή χρόνο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία) αύξηση των «επαφών» μελών του AfD με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Εναλλακτική για τη Γερμανία αγγίζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο υψηλά ποσοστά της τάξης του 19% ή 19,5%.  Στη μία δημοσκόπηση εξ αυτών (για λογαριασμό της εφημερίδας Bild) έρχεται μάλιστα δεύτερο κόμμα, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πηγή: Deutsche Welle