Skip to main content

Βαρύ πρόστιμο στη βρετανική RBS για μη τήρηση κανόνων κατά του «ξεπλύματος»

Πρόστιμο ύψους 8,9 εκ. δολάρια επιβλήθηκε στη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για παραβάσεις που σχετικά τους κανονισμούς για την αποφυγή δανεισμού ατόμων που
Πρόστιμο ύψους 5,6 εκ. λιρών (8,9 εκ. δολάρια) επιβλήθηκε στη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για παραβάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των κανονισμών για την αποφυγή δανεισμού ατόμων που βρίσκονται σε κρατικές «μαύρες λίστες», δηλαδή απαγορεύεται να λάβουν τραπεζικά δάνεια.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η RBS δεν πραγματοποιούσε τους απαραίτητους ελέγχους για τους πελάτες της και τις συναλλαγές τους στη διάρκεια του 2008.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «ο απαράδεκτος κίνδυνος για την τράπεζα να διευκολύνει συναλλαγές που ίσως να περιλάμβαναν έως και τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Η υπόθεση κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή καθώς είναι απειλή για την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Πρόκειται δε για το πρώτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Βρετανία σύμφωνα με τον νόμο περί «ξεπλύματος» χρήματος του 2007.