Skip to main content

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Νεοεμφανιζόμενη οργάνωση με καλή γνώση των μεθόδων των βομβιστών – Φόβοι ακόμα και για ένοπλο χτύπημα

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής κάνουν λόγο για μια καλά μελετημένη ενέργεια - Τρία με πέντε κιλά η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης

Προβληματισμό προκαλεί η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας ύστερα από χρόνια στο κέντρο της Αθήνας με την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα, ενώ ο τρόπος με τον οποίο δείχνει καλή γνώση των μεθόδων των βομβιστών. Η οργάνωση είναι πρωτοεμφανιζόμενη, ωστόσο, η ονομασία της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία δρούσε με ένοπλες επιθέσεις και όχι βομβιστικές. 

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι πρόκειται για καλά μελετημένη ενέργεια με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ακόμη και γνώση για το πού θα το πού θα κατευθυνθεί το ωστικό κύμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών είχε τοποθετηθεί ποσότητα εκρηκτικής ύλης μεταξύ τριών και πέντε κιλών και βρέθηκαν υπολείμματα της τσάντας στην οποία βρισκόταν, η οποία δέθηκε στα κάγκελα με πλαστικό δεματικό. 
Μετά από όλη αυτή την προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκφράζουν φόβους ακόμα και για ένοπλο χτύπημα με πολεμικά όπλα όπως στο παρελθόν, όπως η 17 Νοέμβρη, ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. 

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα, μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή, και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται και απoτελούν το ένα συνέχεια του άλλου.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε. Το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει είναι ένα κομμάτι πανί από το σακίδιο όπου ήταν τοποθετημένος και ένα ακόμα από σακούλα.
Υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο υπουργείο, όπου έσπασαν τα τζάμια μέχρι τον πέμπτο όροφο, ενώ παρόμοιες ζημιές προκλήθηκαν και σε γύρω κτήρια.

Σημειώνεται  ότι πριν από την έκρηξη της βόμβας, έγιναν δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών, με τα οποία άγνωστος προειδοποιούσε για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στη δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν αποκλείουν να υπάρχει παλιό «διευθυντήριο» που μετέφερε την τεχνογνωσία του σε μια νέα γενιά εκτελεστών. 
Υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί βόμβα και τον Δεκέμβριο του 2016 έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Για τον μηχανισμό που τότε είχε εξουδετερωθεί, την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Με πληροφορίες από skai και kathimerini