Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Εντολή στους πολίτες να προστατεύσουν τα πορτρέτα των Κιμ εν αναμονή του τυφώνα Χανούν

«Κύριο μέλημα» των πολιτών θα πρέπει να είναι η «διασφάλιση της προστασίας» των πορτρέτων του Κιμ Γιονγκ Ουν, του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-σουνγκ

Οι Βορειοκορεάτες κλήθηκαν να κάνουν το παν δυνατόν για να προστατεύσουν τα πορτρέτα της δυναστείας των Κιμ, εν αναμονή της τροπικής καταιγίδας Χανούν που θα πλήξει τη χώρα με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρά μποφόρ.

Σύμφωνα με την Rodong Sinmun, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος της Κορέας, ανέφερε πως «το κύριο μέλημα» των πολιτών θα πρέπει να είναι η «διασφάλιση της προστασίας» των πορτρέτων του Κιμ Γιονγκ Ουν, του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-σουνγκ.

Η εφημερίδα κάλεσε ακόμη τους πολίτες να προστατεύσουν τον μεγάλο αριθμό αγαλμάτων, μωσαϊκών, τοιχογραφιών και άλλων μνημείων που απεικονίζουν την δυναστεία των Κιμ – που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα από τη στιγμή της ίδρυσής της, το 1948.

«Η εντολή αυτή για την προστασία των εικόνων των Κιμ, αποτελεί υπενθύμιση της μεγάλης σημασίας που δίνει το καθεστώς στα σύμβολα που ενισχύουν τη νομιμότητά του» σχολιάζει ο Guardian.

Τα πορτρέτα των προγόνων του σημερινού προέδρου κοσμούν κάθε σπιτικό και γραφείο της χώρας, και οι πολίτες ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον… θανατικής ποινής στην περίπτωση καταστροφής τους, ακόμη και κατά λάθος, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NK News.

«Ας μην ξεχνάμε πως η Βόρεια Κορέα μεταξύ άλλων είναι και ένα θεοκρατικό κράτος» εξηγεί ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κούμκιν. «Τα αγάλματα και τα πορτρέτα δεν είναι απλώς σύμβολα, αλλά ιερά θρησκευτικά σύμβολα – ουσιαστικά είδωλα. Από αμνημονεύτων χρόνων, κάθε θρησκεία θέλει τους πιστούς της έτοιμους να πεθάνουν -ή τουλάχιστον να υποφέρουν- προκειμένου να σώσουν ιερές εικόνες» προσθέτει.

Σημειώνεται πως η τροπική καταιγίδα Χανούν (Khanun) που πλήττει την κορεατική χερσόνησο, θα μετακινηθεί προς Βορράν από σήμερα.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, δόθηκε εντολή σε μέλη του στρατού και του κυβερνώντος κόμματος να προετοιμάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και τη σωτηρία των καλλιεργειών, εν μέσω φόβων ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να πλήξει και την πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: Καθημερινή, Guardian

Πηγή φωτογραφίας: AP