Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Σεισμική δόνηση κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εκτιμήσει πως η Πιονγκγιάνγκ διέθετε επαρκείς ποσότητες σχάσιμων υλικών για να κατασκευάσει 65 ατομικές βόμβες

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 2,4 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή του Κιλτζού, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα, έγινε γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τις οποίες ο σεισμός είχε φυσική προέλευση.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 19.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 41 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Κιλτζού και σε βάθος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μετεωρολογίας της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε έξι πυρηνικές δοκιμές το διάστημα μεταξύ 2006-2017, των οποίων οι πρώτες ενδείξεις που παρατηρήθηκαν εκτός της χώρας ήταν ισχυροί σεισμοί οι οποίοι είχαν σημειωθεί σε μικρό εστιακό βάθος, κοντά στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Πούνγκι-ρι, βορειοδυτικά του Κιλτζού.

Η τελευταία κατά σειρά δοκιμή, το 2017, προκάλεσε μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, η οποία έγινε αισθητή έως την Κίνα. Σύμφωνα με ειδικούς, η ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε τότε είχε ισχύ περίπου 250 χιλιοτόνων, ήτοι δεκαεξαπλάσια εκείνης που ερίφθη στη Χιροσίμα το 1945.

Τους τελευταίους μήνες, μικρές σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί στα περίχωρα του Κιλτζού, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας. Ειδικοί που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ανέφεραν πως είναι πιθανόν το γρανιτικό έδαφος της περιοχής να κατέστη ασταθές λόγω των προηγούμενων πυρηνικών δοκιμών.

Το 2018, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εκτιμήσει πως η Πιονγκγιάνγκ διέθετε επαρκείς ποσότητες σχάσιμων υλικών για να κατασκευάσει 65 ατομικές βόμβες και να παράγει 12 νέες κάθε χρόνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP