Skip to main content

Βορίδης: Η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο, υπογράμμισε ο υπουργός

Τη δήλωση του Τούρκου Ταγίπ  Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και την ενέταξε στη σειρά πολλών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική και η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο.Ο ίδιος, υπογράμμισε τη χρησιμότητα των ανοικτών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών και τις συνομιλίες σε ζητήματα soft politics, δήλωσε: «Περάσαμε και θερμά καλοκαίρια, περάσαμε και διάφορες ιστορίες με τη Λιβύη, περάσαμε και την απόπειρα να δημιουργήσει μεταναστευτικό ρεύμα, απλώς με τον Μητσοτάκη δεν του βγήκαν», και, τούτου δοθέντος, «άλλαξε τακτική».

Με αφορμή την ευρω-αιγυπτιακή συνάντηση κορυφής, ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «μια μεγάλη διαφορά στην ελληνική εξωτερική πολιτική». Μια διαφορά που συνδέεται, όπως επεσήμανε, με την πρωθυπουργία Μητσοτάκη, και η οποία είναι η εξής: «Μέχρι τώρα, η αντίληψη που είχαμε γενικώς ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια μεσαία χώρα, τώρα έχεις έναν πρωθυπουργό που λέει: "έχω συμμαχίες, οφείλω να υποστηρίξω ενεργά τα συμφέροντά μου στην περιοχή μου και επομένως πρέπει να έχω μια εξωτερική πολιτική η οποία οικοδομεί σχέσεις φιλίας, στρατηγικές συμμαχίες, που έχουν και αμυντικό αποτύπωμα"».

Ακόμη επισήμανε ότι  «ο πρωθυπουργός σήμερα, εκείνο το οποίο έχει κάνει και έχει κερδίσει πάρα πολύ η Ελλάδα από αυτό, είναι ότι την έχει αναδείξει ως μια δύναμη που πρωταγωνιστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, φέρνοντας ως παραδείγματα την ελληνική στάση στο θέμα της Ουκρανίας, στο θέμα του Ισραήλ, στη σχέση με την Αίγυπτο. «Αυτό όλο έχει διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον».