Skip to main content

Βουλιάζουν τα έσοδα του κράτους

Από τις 67 εφορίες της Αττικής μόνο τρεις έπιασαν τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάζουν υστερήσεις, δημιουργώντας τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 216 εκατ. ευρώ.
Δραματική αύξηση της τάξης του 11,8% παρουσίασε  το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.

Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του 2010 το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, από 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα του α΄ τριμήνου εμφανίζουν υστέρηση 216,6 εκατ. ευρώ, καθώς παρουσιάζουν αύξηση 9,7% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%.

Μετά από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σε συνάντηση με τους προϊσταμένους των εφοριών της Αττικής, τους επέστησε την προσοχή για την επίτευξη των στόχων που έχει τεθεί.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 67 εφορίες της Αττικής μόνο τρεις έπιασαν τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάζουν υστερήσεις δημιουργώντας τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 216 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τα 32 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων, ο στόχος είσπραξης για το 2010 είναι 1,5 δισ. ευρώ. Εντούτοις, ακόμη και αυτός ο στόχος μοιάζει μακρινός.