Skip to main content

Βουλγαρία: Εντοπίστηκαν Ρώσοι κατάσκοποι από τις μυστικές υπηρεσίες

Διέμεναν στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, χρησιμοποιώντας προσωπικά έγγραφα με ψευδή στοιχεία που τους αναγνώριζαν ως Βούλγαρους πολίτες

Σε δύο Ρώσους πολίτες, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως Βούλγαροι αλλά αποκαλύφθηκε ότι είναι Ρώσοι κατάσκοποι, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλγαρία, με ισχύ από σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2024 και με εντολή του προέδρου της βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Οι Ρώσοι πολίτες με τα ονόματα Βλαντίμιρ Νικολάγιεβιτς Γκορόσκιν και Τατιάνα Ανατόλιγεβνα Γκορόσκινα, είχαν χρονολογία και τόπο γέννησης στο Καλίνινγκραντ στις 28 Δεκεμβρίου 1984 ο άνδρας και στη Χβάτοβκα, στην περιοχή Σαράτοφ, στις 9 Μαρτίου 1986 η γυναίκα.

Στα δύο αυτά πρόσωπα απαγορεύτηκε η είσοδος και η παραμονή στο έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ για περίοδο πέντε ετών ως αναγκαστικό διοικητικό μέτρο βάσει του νόμου περί αλλοδαπών στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, γιατί υπάρχει λόγος να θεωρείται ότι ενεργούσαν κατά της ασφάλειας της Βουλγαρίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Γκορόσκιν διέμεναν στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, χρησιμοποιώντας προσωπικά έγγραφα με ψευδή στοιχεία που τους αναγνώριζαν ως Βούλγαρους πολίτες με τα ονόματα Ντένις Ράσκοφ και Ντιάνα Ράσκοβα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας, ο Βλαντίμιρ Γκορόσκιν και η Τατιάνα Γκορόσκινα είναι "παράνομοι", δηλαδή στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από την ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) σε μια επιχείρηση με στόχο τη διείσδυση μέσω ψευδών ξένων ταυτοτήτων.

Ο κύριος σκοπός της παρουσίας των Γκορόσκιν στη Βουλγαρία ήταν να αποκτήσουν τα απαιτούμενα βουλγαρικά έγγραφα ταυτότητας και να πλάσουν αληθοφανείς ιστορίες που θα πιστοποιούσαν την αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, ώστε να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για τη συλλογή πληροφοριών εκτός Βουλγαρίας.