Skip to main content

Βρετανία: Σταδιακή καθολική απαγόρευση του καπνίσματος εξετάζει ο Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει τη σταθερή αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος για όσους γεννήθηκαν μετά το 2008

Ο Ρίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει μερικά από τα πιο σκληρά αντικαπνιστικά μέτρα στον κόσμο, που ουσιαστικά θα απαγόρευαν στην επόμενη γενιά να αγοράσει ποτέ τσιγάρα.

Αυτό θα γίνει αυξάνοντας σταδιακά την ηλικία στην οποία οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην αποκτήσουν ποτέ πρόσβαση σε αυτά.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει τη σταθερή αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος για όσους γεννήθηκαν μετά το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η γενιά δεν θα μπορέσει ποτέ να αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν καπνού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η είδηση ακολουθεί την απόφαση της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσφατα εισήγαγε παρόμοια μέτρα με στόχο να αποτρέψει τα παιδιά από το να αποκτήσουν τη θανατηφόρα συνήθεια. Σύμφωνα με τους νέους νόμους της χώρας, η ηλικία καπνίσματος των 18 ετών θα αυξάνεται κάθε χρόνο έως ότου ισχύει για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο κ. Σούνακ σταθμίζει ένα παρόμοιο σύνολο μέτρων για τη Βρετανία, ανέφερε σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Γκάρντιαν, τα οποία θα απαγόρευαν ουσιαστικά σε όποιον γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και  μετά, να αγοράσει ποτέ προϊόντα καπνού.

Η ιδέα συμπεριλήφθηκε σε νέα διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία ασθενειών και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα περίπου το 4% όλων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία εξακολουθούν να καπνίζουν και το κάπνισμα παραμένει η μοναδική μεγαλύτερη αιτία ασθενειών και θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη χώρα – που συνδέεται με 64.000 θανάτους ετησίως.

Το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην κοινωνία στην Αγγλία είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, αυτό περιλαμβάνει το κόστος για το NHS για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

Παρόμοια προσέγγιση έχει υιοθετηθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Αυστραλία.

Οι υπουργοί πρόκειται επίσης να απαγορεύσουν τα  ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, με το σκεπτικό ότι οι συσκευές στοχεύουν συντριπτικά σε παιδιά.

Πωλούνται συχνά σε έντονα χρώματα και με γεύσεις όπως «τσιχλόφουσκα», ενώ σε ορισμένα καταστήματα τοποθετούνται σε μπροστινούς πάγκους δίπλα στα γλυκά.

Την περασμένη Τετάρτη (20/9) το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε νέα εθνική εκστρατεία διακοπής του καπνίσματος με τον τίτλο Stoptober για να ενθαρρύνει τους καπνιστές να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια αυτόν τον Οκτώβριο.