Skip to main content

Brexit: Στη δημοσιότητα το κείμενο της καταρχήν συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας

Ποια είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας στη λήξη της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης - Τι συμφωνήθηκε για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το κείμενο της καταρχήν συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit δόθηκε στη δημοσιότητα στη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Στο κείμενο ορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος που θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. που θα συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, καθώς και των Βρετανών πολιτών που θα παραμείνουν κάτοικοι χωρών της Ε.Ε.

Παράλληλα, ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού του «λογαριασμού» τον οποίο θα πρέπει να καταβάλει σε χρήματα το Λονδίνο για τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει πριν την απόφαση αποχώρησης, καθώς και εκείνα που αφορούν στη μορφή των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα βασικά σημεία

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των περίπου 3,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στη Μ. Βρετανία και των 1,2 εκατομμυρίων Βρετανών στην Ε.Ε., η συνέχιση δηλαδή της ζωής τους στη χώρα κατοικίας τους χωρίς απώλεια προνομίων ή δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσουν την κοινωνική τους ασφάλιση, την περίθαλψη, την εργασία, τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και τα λεονεκτήματα στη φορολόγηση.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με ελέγχους προσώπων και τελωνειακό έλεγχο προϊόντων στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και η συναντίληψη για το ύψος των χρημάτων που θα καταβάλει το Λονδίνο για να κλείσει τους λογαριασμούς του με τις Βρυξέλλες, το οποίο εκτιμάται στα 40 - 45 δισ. ευρώ.

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δείτε εδώ το κείμενο της συμφωνίας στα Αγγλικά