Skip to main content

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις τουριστικές μονάδες της Χαλκιδικής

Μπήκε το καλοκαίρι και ακόμη πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν, με αγγελίες, εργαζόμενους για τη σεζόν-Τι λέει ο ταμίας της ΕΞΧ Γιάννης Λασπάς

Η Χαλκιδική, ένας νομός που βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας του στον τουρισμό, έχει μεγάλη έλλειψη στο σημαντικότερο παράγοντα για την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη του κλάδου, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το μέγεθος του προβλήματος περιγράφει στη Voria.gr ο επιχειρηματίας και ταμίας δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Λασπάς.

«Έχουμε πολύ μεγάλες ελλείψεις, φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε πιο οξυμένο στη Χαλκιδική, επειδή οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά, στη θερινή σεζόν. Ωστόσο το πρόβλημα έχει πανελλαδικές διαστάσεις ενώ έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα με παράδοση στον τουρισμό, όπως είναι η Ελβετία», είπε ο κ. Λασπάς και πρόσθεσε:

«Μπαίνουμε κανονικά στο καλοκαίρι και οι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας είναι ως και σήμερα γεμάτες από αγγελίες επιχειρήσεων τουριστικών που ζητούν προσωπικό».

Όπως εξήγησε το πρόβλημα έχει αριθμητική και ποιοτική διάσταση. «Στη θερινή σεζόν, δημιουργούνται αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική, αν στη φιλοξενία- στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάμπινγκ- προσθέσουμε τις επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα. Στις μΕΞΧικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορισμένες θέσεις καλύπτονται από μέλη των οικογενειών που τις ελέγχουν, αλλά συνολικά η ζήτηση για προσωπικό είναι πολύ μεγάλη», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Λασπά, από τα άτομα που απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ούτε το 30% είναι έμπειροι στον τομέα τους. Το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται από ουσιαστικά ανειδίκευτους αποφοίτους ΙΕΚ Τουριστών Επαγγελμάτων, ως επί το πλείστον ιδιωτικών ΙΕΚ και εποχικούς εργαζόμενους που περιστασιακά δουλεύουνε π.χ. σαν σερβιτόροι.

«Οι καλύτεροι απόφοιτοι των τουριστικών σχολών επιλέγουν να εργασθούν σε επιχειρήσεις πόλης, που τους εξασφαλίζουν απασχόληση όλο το χρόνο. Πέραν αυτού, το πρόβλημα για τις παραθεριστικές μονάδες επιτείνεται επειδή πολλοί νέοι αποδεικνύονται απρόθυμοι να  εργασθούνε. Διοργανώνουμε θεωρητικά σεμινάρια, δηλώνουν συμμετοχή και κάποιοι ούτε καν που εμφανίζονται. Άλλοι, με το που αρχίσουν να ανεβαίνουν οι ρυθμοί της δουλειάς, μέσα στη σεζόν, βρίσκουν δικαιολογία και τα παρατάνε. Πολλοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δουλέψουν, παρότι έχουν πλήρη ασφάλιση, στέγη και τροφή βεβαίως και το μισθό που προβλέπει η νομοθεσία, το βασικό όσοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας», εξηγεί ο ίδιος.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αρκετές επιχειρήσεις αναγκάζονται να διατηρούν ένα μέρος του προσωπικού τους και για την off season περίοδο, προκειμένου να έχουν μία ομάδα στην οποία μπορούν να βασιστούν, έστω και αν δεν υπάρχει δουλειά το φθινόπωρο και το χειμώνα για να απασχοληθούν.

Δραστήριο μέλος της Ε.Ξ.Χ. ο κ. Λασπάς τονίζει πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης των σπουδών στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και μεγαλύτερης πρακτικής άσκησης των σπουδαστών.

«Ο τουριστικός κλάδος, στα περισσότερα επαγγέλματα, απαιτεί από τον εργαζόμενο πολλές δεξιότητες, οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τους πελάτες και πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούνε με ταχύτητα, άνεση, καλούς τρόπους και παράλληλα παρέχοντας το δυνατόν πρωσοποποιημένες υπηρεσίες. Ο τουριστικός κλάδος, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν αυτοί που δεν τον γνωρίζουν εκ των ένδον, είναι κλάδος με υψηλές απαιτήσεις αλλά και μεγάλες προοπτικές, για όσους αποφασίζουν να τον υπηρετήσουν».

Ο τουρισμός της Χαλκιδικής είναι σε ανοδική πορεία, νέες επενδύσεις και μάλιστα μεγάλες, γίνονται στο νομό, προσελκύονται τουρίστες από απαιτητικές αγορές και ο κλάδος προσπαθεί να ανταποκριθεί ψάχνοντας από όλη την Ελλάδα ενδιαφερόμενο προσωπικό, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές περιπτώσεις «εισαγόμενων» αλλοδαπών πoυ έρχονται να κάνουν την άσκησή τους, σε ξενοδοχεία της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας.