Skip to main content

Χάος στη Θεσσαλονίκη για τις συντάξεις: Τεράστιες ουρές, 20ευρα τέλος

Πανδαιμόνιο επικρατεί από τα ξημερώματα στις τράπεζες της Θεσσαλονίκης, με τους συνταξιούχους να αναζητούν την ανάσα των 120 ευρώ.

Απόλυτο χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί στις τράπεζες της Θεσσαλονίκης, με τους χιλιάδες συνταξιούχους να συνωστίζονται έξω από τα λίγα διαθέσιμα καταστήματα τραπεζών, προκειμένου να προβούν στην ανάληψη του ποσού των 120 ευρώ που τους αναλογούν, από τα γκισέ.

Έξω από τα διαθέσιμα τραπεζικά υποκαταστήματα οι εικόνες είναι σοκαριστικές, εάν όχι ντροπιαστικές. Οι ατελείωτες ουρές δημιουργήθηκαν καθώς οι περισσότεροι έχουν φτάσει στα υποκαταστήματα από τα ξημερώματα της Τρίτης, χωρίς να ενημερωθούν για την αλφαβητική προτεραιότητα που θα τηρηθεί στις τράπεζες, πλην της Πειραιώς, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών μετά από ατελείωτες ώρες αναμονής να διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

 

Συνταξιούχος, με το κουπόνι προτεραιότητας ανά χείρας, προσπαθεί να πάρει σειρά στα γκισέ τράπεζας στη Θεσσαλονίκη



Το πανδαιμόνιο έχει προκαλέσει εντάσεις έξω από πολλά υποκαταστήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει κληθεί η αστυνομία για να ηρεμήσει το πλήθος, καθώς πολλοί αρνούνται να αποχωρήσουν, τονίζοντας οργισμένοι το γεγονός ότι δεν γνώριζαν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Άλλο ένα δραματικό στοιχείο της ημέρας είναι οι ουκ ολίγες λιποθυμίες ηλικιωμένων κατά την πολύωρη αναμονή. Επιπροσθέτως, σε υποκατάστημα της, βροχερής σήμερα, πόλης σημειώθηκε και τραυματισμός συνταξιούχου, ο οποίος, στην προσπάθεια του να ανέβει τα σκαλιά για να εισέλθει στο κτήριο, γλίστρησε και έπεσε, με αποτέλεσμα να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.


Πέρα από την πολύωρη ορθοστασία, οι συνταξιούχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και την έντονη βροχή

 

Τέλος τα 20ευρα, κίνδυνος για «στέγνωμα» των ΑΤΜ

 

Την ίδια στιγμή, σε οριακό σημείο βρίσκεται το ρευστό στις τράπεζες και η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να δίνουν τα 60 ευρώ την ημέρα μέσω των ATM. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ακολουθεί από τραπεζικό υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, όπου τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ έχουν εκλείψει εντελώς.

 

Αναγκαστικά οι πολίτες επιλέγουν να προβούν στην ανάληψη του ποσού των 50, και όχι των 60, ευρώ

 

Το όριο, λοιπόν, των 60 ευρώ μειώνεται στην πράξη στα 50 ευρώ, με τα 20ευρα να εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς στα ελάχιστα εναπομείναντα ΑΤΜ που τα διαθέτουν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στα ATM, οι πολίτες παίρνουν 40 ευρώ, καθώς βλέπουν στην οθόνη δύο επιλογές. Μία για ανάληψη 40 ευρώ και μία για ανάληψη 50 ευρώ. Οπότε μοιραία στην πράξη το όριο αναλήψεων μειώνεται.

Η δραματική κατάσταση με τα χαρτονομίσματα και ο κίνδυνος να στερέψουν οι τράπεζες, κούρεψαν δύο φορές το ποσό που μπορούν να σηκώσουν από τα γκισέ οι συνταξιούχοι. Από τα 360 ευρώ αρχικά, έφτασε στα 240 ευρώ και τελικά έπεσε στα 120 ευρώ για την πρώτη εβδομάδα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εντελώς οριακή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσες ημέρες ακόμη οι τράπεζες θα δύνανται να παρέχουν χαρτονομίσματα.

Σημειώνεται ότι οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται κανονικά και, μόλις χθες μέσω των ATM «πέταξαν» περίπου 300 εκατ. ευρώ.