Skip to main content

Χαρίτσης: Καλοδεχούμενη η επένδυση χρυσού, εφόσον τηρεί τους νόμους

Το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών αρχών της χώρας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε ο αναπλ. υπουργός.

Δήλωση για την υπόθεση της αναστολής εργασιών της Eldorado Gold στη Χαλκιδική έκανε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα:

«Η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών αρχών της χώρας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων, για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την καταστροφή, την αποεπένδυση, που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι προς όλους σαφές ότι η ελληνική Πολιτεία είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που διέπεται από νόμους και κανόνες και υπάγεται και στους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Θέλουμε επενδύσεις στη χώρα μας, θέλουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας. Επενδύσεις όμως που θα σέβονται το θεσμικό πλαίσιο της χώρας», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Είμαι αισιόδοξος ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και να προχωρήσουν όλες οι επενδύσεις και πολλές άλλες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, εφόσον όμως κι από την πλευρά των επενδυτών γίνεται σαφές το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν. Το ζήτημα του περιβάλλοντος για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όπως βεβαίως και της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, ούτε όταν υπάρχουν επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών. Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες θα τηρηθούν έτσι ώστε κι αυτές οι δουλειές και οι τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους δε θα τεθούν σε κίνδυνο από μια οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία».