Skip to main content

Chris Allen: Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ θα φέρει «τεράστιες επενδύσεις»

«Οι ξένοι δεν βλέπουν ακόμη τις επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπετε εσείς, οι Έλληνες, στη χώρα σας», είπε ο εκπρόσωπος της DG ECFIN της ΕΕ.

H ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα φέρει «τεράστιες ξένες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο στο container terminal», συνδέοντας την πόλη και την οικονομία της με τον «δρόμο του μεταξιού», υποστήριξε ο κ. Chris Allen, εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

«Οι ξένοι δεν βλέπουν ακόμη τις επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπετε εσείς, οι Έλληνες, στη χώρα σας», είπε ο κ. Allen περιγράφοντας το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σαν «very poor», δηλαδή «πολύ φτωχό».

Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις και κατ’ έτος αυτές θα πρέπει να φτάνουν, τουλάχιστον, στα 15 δις ευρώ για να προσεγγίσει η χώρα στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Αλλά η προσέλκυση επενδύσεων συνεπάγεται βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο κακοφορμίζει εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων όπως: η μη εφαρμογή των νόμων, οι δυσκολίες στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τα δομικά προβλήματα στα ενεργειακά δίκτυα, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στα έργα υποδομών που χρειάζεται η χώρα.

Ο κ. Αllen κτύπησε το καμπανάκι για την περίπτωση του Ελληνικού λέγοντας ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένες επένδυσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων.

Εάν τα πράγματα κάπως βελτιωθούν, με τη συνέχιση των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, οι κλάδοι που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι: τουρισμός, ενέργεια, logistics, αγροτοδιατροφή, τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών.