Skip to main content

Χριστοφιλοπούλου:Ανίκανος για μια καλή συμφωνία για το χρέος ο Τσίπρας

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι να υπάρξει εθνική γραμμή.

Σκληρή κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι ικανός να επιτύχει ευνοϊκή συμφωνία για το χρέος εξαπολύει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο μόνος τρόπος να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι να υπάρξει εθνική γραμμή και διαπραγμάτευση για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του 2012», σημειώνει προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε λιγότερο από αυτές τις ρυθμίσεις θα αποτελεί μεγάλη αποτυχία και υποχώρηση».

Επικρίνει επιπλέον τον πρωθυπουργό ότι είναι «έτοιμος για κάθε υποχώρηση προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά. Ο κ. Τσίπρας επιδεικνύει πρωτοφανή κυνισμό και εξουσιολαγνεία».

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Κεντροριστεράς, χαιρετίζοντας τη πρόταση της Φώφης Γεννηματά για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες εκλογής αρχηγού της παράταξης από τη βάση. Καλεί τους πάντες να παραμερίσουν τις προσωπικές στρατηγικές και να συνδιαμορφώσουν τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. «Όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα είναι αναγκαίο να δεσμευθούν ότι θα παραμείνουν στην παράταξη στην περίπτωση που ηττηθούν», υπογραμμίζει.

Η συνέντευξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές, κυρία Χριστοφιλοπούλου, κι ελπίζει σε ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους, τον Ιούνιο. Πώς εκτιμάτε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται; Αλλάζει κάτι στη στρατηγική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Απ. Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε μία διαρκή λιτότητα, με δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα και επιτροπεία μέχρι το 2060, χωρίς να καταφέρει απολύτως τίποτα στο θέμα του χρέους. Αντί να βασιστεί στο κεκτημένο του Eurogroup του 2012, το απεμπόλησε και συνεχίζει να υποχωρεί και να μετατρέπει τη χώρα σε παιχνίδι των δανειστών. Από τον Μάιο 2016 θριαμβολογεί ότι δήθεν κέρδισε το θέμα του χρέους. Έναν χρόνο μετά, αφού έχει ψηφίσει άλλο ένα μνημόνιο χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και χωρίς καμιά νομιμοποίηση, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Μετά το ναυάγιο στο πρόσφατο Eurogroup σκέφτεται να υποκύψει για ακόμη μία φορά στις επιταγές του κ. Σόιμπλε και να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες. Έτοιμος για κάθε υποχώρηση προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, ο κ. Τσίπρας επιδεικνύει πρωτοφανή κυνισμό και εξουσιολαγνεία. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάζουμε θέση ανάλογα με τις κυβιστήσεις του κάθε φορά. Επαναλαμβάνουμε σταθερά ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η χειρότερη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και επικίνδυνη για τη χώρα: όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα.

Ερ. Κατηγορείτε τη κυβέρνηση για επιβολή παρατεταμένης λιτότητας. Πού ακριβώς διαφωνείτε, δεδομένου ότι το μνημόνιο το ψηφίσατε και εσείς το καλοκαίρι του 2015;
Απ. Το καλοκαίρι του 2015 το ΠΑΣΟΚ απάντησε στο δίλημμα δραχμή ή ευρώ, ψηφίζοντας το 3ο Μνημόνιο για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και την ευρωζώνη και όχι για το περιεχόμενό του. Θυμίζω ότι τα προηγούμενα δύο μνημόνια ψηφίστηκαν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας που είχε 35 δισ. ευρώ έλλειμμα και είχε ήδη μπει στην ύφεση το 2009. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την οικονομία με μικρή -έστω- ανάπτυξη και με πρωτογενές πλεόνασμα. Οι καταστροφικοί του χειρισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να φορτώσει τους Έλληνες 12,5 και 4,9 δισ. ευρώ υφεσιακά μέτρα με το 3ο και 4ο Μνημόνιο, να επιβάλλει capital controls.

Ερ. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που δεν κάνανε οι κυβερνήσεις το 2010-2012 και 2012-2014. Τι απαντάτε;
Απ. Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλούν; Μήπως μιλούν για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που κατάργησε το ΕΚΑΣ και πετσόκοψε συντάξεις χωρίς να επιφέρει τη βιωσιμότητα του συστήματος; Ο νόμος αυτός σήμερα καταρρέει και ξηλώνεται, ενώ επιβάλλονται νέες περικοπές και αυξήσεις εισφορών. Ή μήπως μιλούν για το γραφείο Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη; Για το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών που απέρριψε το ΣτΕ ή μήπως για το σπάσιμο των οδικών έργων σε 8 κομμάτια προς όφελος του κομματικού εργολάβου και επίδοξου καναλάρχη; Δύο χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ούτε μια μεταρρύθμιση. Τσακίζει κάθε δημιουργική και παραγωγική δύναμη που έχει μείνει όρθια στη χώρα. Βάζει εμπόδια στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για λόγους ιδεοληψιών. Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε τις ψήφισε. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, η Διαύγεια και ο νόμος για τα πανεπιστήμια είναι μερικά παραδείγματα από τις πιο πρόσφατες. Ας αφήσουν, λοιπόν, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ τις μεγαλοστομίες και την προπαγάνδα γιατί δεν τους πιστεύει πια κανείς.

Ερ. Ποια είναι η θέση σας για τη διευθέτηση του χρέους;
Απ. Η μοναδική δέσμευση για απομείωση του χρέους, είναι αυτή του 2012 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυστυχώς δεν αξιοποίησε. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτές τις ρυθμίσεις θα αποτελεί μεγάλη αποτυχία και υποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει την παραμικρή συμφωνία για το χρέος. Ο μόνος τρόπος να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι να υπάρξει εθνική γραμμή και διαπραγμάτευση για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του 2012. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό. Η κ. Γεννηματά απέστειλε την Πέμπτη, επιστολή σε όλους τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτες, ζητώντας τη συμπαράστασή και την άσκηση επιρροής εκ μέρους τους ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η απόφαση του 2012 και να μην επικρατήσουν οι ακραίες συντηρητικές φωνές της Ευρώπης.

Ερ. Ο κ. Τσίπρας δίνει σημάδια ότι κινείται προς τη Σοσιαλδημοκρατία με την επιδίωξη να καταστεί ο απέναντι στη ΝΔ πολιτικός πόλος. Εσείς τι θα κάνετε;
Απ. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι καν αριστερός πια, αν κάποτε ήταν. Είναι ένας λαϊκιστής δημαγωγός αρχηγός που προέρχεται από την Αριστερά. Δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία. Συγκυβερνά με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, επιφανή στελέχη των οποίων είναι ομοφοβικά και μισαλλόδοξα, αξιοποιεί στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, και συγκαλύπτει με σιωπή την καταστροφική δημοσιονομική εκτροπή και το πελατειακό πάρτι προσλήψεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009. Επιχειρεί μάλιστα να μιμηθεί τη ΝΔ εκείνης της περιόδου στο σκέλος των πελατειακών προσλήψεων και διευθετήσεων... Το λαθρεμπόριο ελπίδας και οι αυτ(απάτες) στις οποίες συνεχίζει να επιδίδεται αποκαλύπτονται και η πολιτική του επιρροή συρρικνώνεται. Επιχειρεί σήμερα μπροστά στα πολιτικά του αδιέξοδα να προσεγγίσει τον κεντροαριστερό χώρο. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το πραγματικό του πρόσωπο εντός κι εκτός Βουλής και να απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκράτες πολίτες με πολιτικές προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

Ερ. Γιατί ακόμη δεν «τα ΄χετε βρει» τα κόμματα και οι κινήσεις στη Κεντροαριστερά; Κάποιοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επιβάλλει τη δική του στρατηγική στο εγχείρημα προκαλώντας αντιρρήσεις των υπολοίπων.
Απ. Όσοι παραμείναμε στο ΠΑΣΟΚ κάτω από τις πιο δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι πολιτικά, ηθικά και καταστατικά να αποφασίσουμε τη διάλυση και τη μετεξέλιξη του. Είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα, τρίτη δύναμη σήμερα στη Βουλή. Οι πολίτες αρχίζουν να μας ακούν πάλι και αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά. Δεν είναι όμως αρκετό για την επανασυγκρότηση της παράταξης και γι΄ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειες επανένωσης του κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας σε κανέναν. Συνεργαζόμαστε εδώ και καιρό με κόμματα και κινήσεις στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επιδιώκουμε σταθερά τον διάλογο και τη συνεννόηση και με άλλα κόμματα και σχήματα που κινούνται από την ανανεωτική Αριστερά ως το ριζοσπαστικό κέντρο. Σεβόμαστε κάθε φορέα αλλά τον ίδιο σεβασμό απαιτούμε από τους άλλους. Η πρόταση της κ. Γεννηματά για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες εκλογής αρχηγού της παράταξης από τη βάση την οποία πρόσφατα επανέλαβε είναι ειλικρινής, τολμηρή και ξεκάθαρη.

Ερ. Οι εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις ζητούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετεξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό φορέα το συντομότερο. Συμφωνείτε;
Απ. Υπάρχουν εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω στην αναγκαιότητα του νέου φορέα και το έχω εκφράσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό. Οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε ενιαίο πολιτικό φορέα, όχι για να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές μας επιδιώξεις και φιλοδοξίες αλλά γιατί η μεγάλη Κεντροαριστερά είναι προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Πάμε γρήγορα μεν, αλλά όχι πρόχειρα και όπως-όπως. Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτό. Πρώτον να έχουμε σαφείς προγραμματικές θέσεις για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση: η στρατηγική ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής, οι αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα. Ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί το Προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Το κείμενο της επιτροπής διαλόγου μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού είναι επίσης μια ιδιαίτερα αξιόλογη βάση συζήτησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλες προτάσεις προσωπικοτήτων που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο. Αρκεί να τα συζητήσουμε όλα και να συμφωνήσουμε. Δεύτερον να συνδιαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση με ανοικτούς εκλογικούς καταλόγους, όπως πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και ακολούθησαν άλλα κόμματα εντός κι εκτός Ελλάδος. Κατά τη γνώμη μου, όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα είναι αναγκαίο να δεσμευθούν ότι θα παραμείνουν στην παράταξη στην περίπτωση που ηττηθούν. Το διαφορετικό πολιτικό στίγμα του κάθε υποψήφιου αρχηγού θα πρέπει να αναδειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία με ανοικτά πολιτικά debates. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κ. Γεννηματά πρότεινε οι πρωτοβουλίες αυτές να ολοκληρωθούν ει δυνατόν και μέσα στο 2017, εκτός κι αν μας προλάβουν πολιτικές εξελίξεις. Ιδού η Ρόδος... Ας το επιχειρήσουμε.

Ερ. Στο δίλλημα νέος ενιαίος φορέας ή συνεργασία-συμμαχία κομμάτων και κινήσεων εσείς τι λέτε;
Απ. Στο Συνέδριο του 2015 είχαμε αποφασίσει ομόφωνα ότι χρειάζεται η μετεξέλιξη του Κινήματος μαζί με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Σήμερα, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, οι πολίτες ζητούν τη δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο νέος αυτός φορέας θα αποτελέσει τον εναλλακτικό προοδευτικό πόλο απέναντι στον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την παλινόρθωση της συντηρητικής Δεξιάς. Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι ανήκουν στον χώρο, από το προοδευτικό κΚέντρο ως και τις παρυφές της ανανεωτικής Αριστεράς, να συμπορευθούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο φορέα που θα καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία!

Ερ. Την καχυποψία και τις υπαρκτές προσωπικές αντιθέσεις πώς θα τις ξεπεράσετε;
Απ. Ο καθένας και η καθεμιά ας αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής της Ελλάδας που επιφέρει η επέλαση των εθνολαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι ας αναμετρηθούμε με την ιστορική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε ανθρώπινες αδυναμίες εγωισμούς και μικροαντιθέσεις. Μόνο έτσι θα ξαναβγούμε μπροστά με δυναμικές και τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα συνεγείρουν και θα εμπνεύσουν ξανά τους προοδευτικούς πολίτες.