Skip to main content

Δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς στα γεύματα αγάπης Εκκλησίας και Δήμων

Στα συσσίτια η πραγματική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Οι κοινωνικές δομές υποστηρίζουν υπερτριπλάσιους πολίτες σε σχέση με το 2009...

Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη περιμένουν την ανοιχτή αγκαλιά της Εκκλησίας και των Δήμων για να κάνουν γιορτές. Στα συσσίτια της πόλης αντικατοπτρίζεται η κατάσταση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Εκκλησία και Δήμοι επιχειρούν να δώσουν μια ανάσα σε 12.000 άπορους πολίτες αυτές τις μέρες, μέσα από τα συσσίτια που οργανώνουν και στα οποία ο κόσμος πολλαπλασιάζεται καθημερινά. Οι τοπικοί φορείς κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διασφαλίσουν ταυτόχρονα και το κολατσιό των παιδιών στα σχολεία.

Άστεγοι, άποροι, μετανάστες, οικογένειες που δεν έχουν τα προς το ζην, μονογονεϊκές οικογένειες θα βρουν μια ανοιχτή αγκαλιά και τα φετινά Χριστούγεννα, στα συσσίτια των ενοριών και των δήμων, που έχουν φροντίσει και ετοιμάστηκαν για να προσφέρουν γεύματα και πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικό είναι ότι στα 18 συσσίτια της Ιερής Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και στα 16 της Ιερής Μητρόπολης Θεσσαλονίκης η προσέλευση είναι απίστευτη. Ένδεκα χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά έχουν επενδύσει τη σίτισή τους στην προσφορά των ενοριών, που εξασφαλίζουν τουλάχιστον το μεσημεριανό τους. Μάλιστα, η Ιερή Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έχει αποστείλει ήδη πακέτα με τρόφιμα σε 7.500 άπορους πολίτες εν όψει Χριστουγέννων. Μετά τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται η αποστολή άλλων 10.000 πακέτων με τρόφιμα σε άπορους των δυτικών συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Άλλοι περίπου 3.000 συνάνθρωποί μας σιτίζονται καθημερινά από την Ιερή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 1.000 άποροι εξασφαλίζουν το καθημερινό φαγητό τους στα συσσίτια που οργανώνονται από το δήμο. Συγκεκριμένα 350 στην Αμύντα, 450 στα ΚΑΠΗ Άνω Πολης, Τούμπας και Χαριλάου, 50 στην Τριανδρία και 100 στην Ειρήνης 4.

Οι ουρές από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια για να πάρουν βοήθεια στήνονται στα κοινωνικά παντοπωλεία όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης, που τις μέρες των εορτών λειτουργούν πυρετωδώς, διανέμοντας καλάθια με προϊόντα για το γιορτινό τραπέζι.

Η Εκκλησία προγραμματίζει μεγάλα γιορτινά συσσίτια ανήμερα των Χριστουγέννων στους Άγιους Πάντες και στον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου, που σιτίζουν πάνω από 800 άπορους, όπως και τα δυο μεγάλα συσσίτια στην Παναγία Δέξια και στον Άγιο Δημήτριο.

Η αύξηση των νεόπτωχων, των ανθρώπων που είναι στο όριο της επιβίωσης δεν είναι μόνον μια γενικευμένη παρατήρηση ή διαπίστωση. Προκύπτει από τα αμείλικτα στοιχεία των ενοριών. Σύμφωνα με αυτά, στις ενορίες της Ιερής Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σιτίζονταν το 2009 περίπου 1.400 άτομα. Σήμερα, τα ίδια συσσίτια παρέχουν φαγητό σε περίπου 8.500 άτομα καθημερινά. Οι αρμόδιοι των συσσιτίων μιλούν για υπερτριπλασιασμό των ανθρώπων που σιτίζουν. Και δεν είναι μόνο τα 18 συσσίτια, είναι και οι δέκα τράπεζες τροφίμων που λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η πορεία της ανέχειας αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία. Το 2010 στη δυτική Θεσσαλονίκη σιτίζονταν περίπου 1.400 συνάνθρωποί μας, το 2011 ανήλθαν στους 2.500, το 2013 στους 5.300, το 2014 στους 7.400, το 2015 στους 8.000 και φέτος στους 8.500. Προσθέστε και άλλες 500 οικογένειες που προμηθεύονται ρούχα και τρόφιμα από την αποθήκη ιματισμού «Χιτώνας» και το κοινωνικό παντοπωλείο και έχετε όλα τα κομμάτια του παζλ της ανέχειας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η ίδια Μητρόπολη διασφαλίζει το κολατσιό χιλίων παιδιών άπορων οικογενειών στο σχολείο.

Η εικόνα είναι ανάλογη και ανατολικά. Όχι τόσο δραματική σε αριθμούς, αλλά η επιδείνωση είναι κι εκεί ραγδαία. Στη Χαριλάου και στην Αγία Κυριακή, που είναι από τις ενορίες με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δέχονται βοήθεια, εκατοντάδες άποροι σπεύδουν για ένα πιάτο φαγητό, ενώ οι άνθρωποι της ενορίας χορηγούν ρούχα, παιχνίδια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και οικονομική ενίσχυση σε περίπου 40 οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν βασικούς λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή έξοδα θέρμανσης. Το κοινωνικό παντοπωλείο της εκκλησίας στηρίζει 70 οικογένειες κάθε εβδομάδα, με τρόφιμα φρέσκα ή και μακράς διάρκειας.

Ανάλογη εικόνα όμως επικρατεί και στους δήμους εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Μόνο στο δήμο Λαγκαδά διανεμήθηκαν φέτος χριστουγεννιάτικα δέματα με 11 τόνους τροφίμων, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, σε 1.010 άπορες οικογένειες.