Skip to main content

Δεκτή κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τους συμβασιούχους

Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση για τον διαγωνισμό είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στο ζήτημα με τους συμβασιούχους.

Βελτιωτικές αλλαγές

Σε βελτιωτικές αλλαγές στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση για τον διαγωνισμό για τους συμβασιούχους είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Βάσει των αλλαγών, στον διαγωνισμό, δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας των συμμετεχόντων καθώς -όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών- με αυτό τον τρόπο εργαζόμενοι που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης και έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια -ακόμη κι αν δεν εργάστηκαν συνεχόμενα- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποστερούνται της μοριοδότησης.

«Κατά τα άλλα, ο διαγωνισμός αυτός είναι ανοιχτός» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και κάλεσε τη Ν.Δ. να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο τόσο μεγάλο αυτό ζήτημα, όπως είπε, που άπτεται, αφενός του μέλλοντος ανθρώπων, αφετέρου σχετίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, με την δημόσια υγεία.

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων.

«Επιλέγετε αυτή την στιγμή, χάριν της ομηρίας σας σε ιδεοληπτικές απόψεις, να βυθίζετε η χώρα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αυτή την στιγμή να βρει λύση, στο πνεύμα των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις συνθήκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια τουριστική περίοδο.

Συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τους Οργανισμούς -που τους δίνεται η δυνατότητα να επικαιροποιήσουν- να καταθέσουν τις ανάγκες τους και διευκρίνισε πως ξεκινάμε καταρχήν με 2.500 θέσεις εργασίας. «Μπορούν να γίνουν πολύ παραπάνω» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δίνεται η δυνατότητα, μέσα από γρήγορες αξιολογήσεις των νέων οργανισμών, επιτέλους να μπει ένας τέλος σε αυτό το θολό τοπίο.

Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε λόγο για φωτογραφική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι κλειστή και φωτογραφική, ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων έως τώρα.

«Παρατύπως εγκλωβίζει τους Δήμους και μεταφέρει το πρόβλημα» είπε ο κ. Γεωργαντάς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία της ΝΔ για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στην καθαριότητα.