Skip to main content

«ΔΕΘ-Helexpo Ανοιχτή 365 Ημέρες το Χρόνο»

Ζωντανεύει η Θεσσαλονίκη από πλήθος εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Με σύνθημα  «ΔΕΘ Ανοιχτή 365 Ημέρες το Χρόνο» οι διοργανωτές του εκθεσιακού φορέα καλωσορίζουν το τριήμερο που ξεκινάει από αύριο και θα αποτελείται από ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων, εκθέσεων, αγώνων και δράσεων που θα δώσει ζωντάνια στη Θεσσαλονίκη.

«Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μετεξελίσσεται σε έναν ζωντανό πνεύμονα για την καθημερινή ζωή της πόλης», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας σε σημερινή συνέτευξη Τύπου, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να βελτιωθεί το κλάσμα των ημερών της λειτουργίας του προς τις ημέρες του χρόνου και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Η 9η Kosmima, το Helexpo Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας Νέων Ανδρών, ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, η 14η PHARMA point, η έκθεση του CERN, το Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας  βρίσκονται μέσα στις εκδηλώσεις τις οποίες οι Θεσσαλονικείς και οι επικέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν.

ΜΙΑ ΔΕΘ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΓΚΕΛΑ

«Τα κάγκελα έπεσαν στο Εκθεσιακό Κέντρο», τόνισε ο  διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος εξήγησε ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η εικόνα της Έκθεσης να είναι φωτεινή και γιορτινή και όχι μια σκοτεινή «μαύρη τρύπα» στον χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, υποστήριξε ότι η ΔΕΘ στρέφει το βλέμμα προς τη νεολαία της πόλης, της οποίας η συμμετοχή στις εκθεσιακές εκδηλώσεις και ειδικότερα σε αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία δείχνει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Ενδεικτικά, όπως είπε, φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 60% στις ηλικίες 15-38 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ. Ακόμη, ρεκόρ έσπασε και το Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας, το οποίο όπως ανέφερε μετράει μέχρι στιγμής 100.000 επισκέπτες και έχει κλεισμένα ραντεβού για την ξενάγηση 50.000 μαθητών από όλη τη χώρα.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΟΛΑ ΜΑΖΙ

Το highlight του τριημέρου αναμένεται να είναι ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης (δείτε περισσότερα εδώ) και ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μέτρων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο με  15.000 συμμετοχές από 54 χώρες.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του θεσμού, Δρόσο Χριστόπουλο, η διοργάνωση ενισχύει την τουριστική προσέλευση στην πόλη, με ενδιαφέρον από μεγάλα πρακτορεία αθλητικού τουρισμού, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο παίζει και η αδερφοποίησή του με ξένους μαραθωνίους.

«Ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης είναι μια γιορτή για την πόλη και είναι μια γιορτή η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του θεσμού, Ιωάννης Ποδιώτης, τονίζοντας ότι «χωρίς τη βοήθεια της ΔΕΘ-Helexpo όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν»

Το «στρατηγείο» του αγώνα είναι στο περίπτερο 7, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., της AIMS, της ΔΕΘ-Helexpo και του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Η Kosmima, η οποία πραγματοποιείται φέτος για 29η χρονιά από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, παρουσιάζει αύξηση εκθετών κατά 17,5% και εκθεσιακής επιφάνειας κατά 24%.  Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, το σύνολο των φετινών εκθετών είναι 98 έναντι 90 στην προηγούμενη διοργάνωση και τα τ.μ. της είναι περίπου 1.800, έναντι 1.447 πέρσι. Οι άμεσοι ξένοι εκθέτες προέρχονται από την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ έμμεσα εκπροσωπούνται και οίκοι από Μ. Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ και Χονγκ-Κονγκ.

Πάντως, όπως τόνισε, η έκθεση έχει προσκαλέσει και 24 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από Τσεχία, Κύπρο, Ιορδανία, Λίβανο, Τυνησία, Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Η Kosmima πλαισιώνεται από τον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα «Συμβολίζοντας τη Μοναδικότητα».

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι και το Helexpo Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας Νέων Ανδρών 2014, το οποίο είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση ξιφασκίας που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιο Κυπέλλου  Ξιφασκίας Νέων Ανδρών, Πέτρο Τσώκα, η φετινή διοργάνωση θα προσελκύσει πάνω από 150 ξιφομάχους από 25 χώρες, ενώ για τις ανάγκες τηςδιοργάνωσης, το περίπτερο 12 έχει μετατραπεί σε υπερσύγχρονο οπλασκητήριο με 12 πίστες ξιφασκίας.

«Όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος θα είναι εδώ και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει φοβερές μονομαχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσώκας.

Παράλληλα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα πραγματοποιηθεί για 14η συνεχή χρονιά η φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διήμερη εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ενσωματώνοντας ένα κορυφαίο συνέδριο, έκθεση με 64 εταιρείες και αποτελώντας «μαγνήτη» για χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για έναν αειθαλή θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, που συγκέντρωσε πέρυσι 7.000 επισκέπτες» ανέφερε το μέλος του δ.σ. του διοργανωτή Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Αργύρης Αργυρόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας από την πλευρά του δήλωσε ότι μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας (το οποίο ξεκινά σήμερα και τελεί υπό την  οργανωτική ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης),  η «Θεσσαλονίκη εκτός από το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, έχει ένα ακόμα τριήμερο για να γιορτάσει».

Τέλος, παρουσιάσθηκε και η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία θα επεκταθεί στο επόμενο διάστημα και στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί παράδειγμα για τους φορείς της πόλεις με τις κινήσεις που κάνει και την παρουσία που δίνει»  δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος σημείωσε ότι τα πιο γνωστά brand names της Θεσσαλονίκης για αυτόν αποτελούν ο Λευκός Πύργος, η ΔΕΘ, καθώς και ο ΠΑΟΚ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συνεργασία ως στρατηγική, και ως μια η οποία θα συμβάλει στην διεθνοποίηση της πόλης.

Image
«ΔΕΘ-Helexpo Ανοιχτή 365 Ημέρες το Χρόνο»