Skip to main content

Hotelia και Philoxenia επιστρέφουν στη ΔΕΘ με αυξήσεις συμμετοχών και τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία

Το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου τα φώτα της Θεσσαλονίκης θα πέσουν στη ΔΕΘ, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο τομέας του τουρισμού και όλες του οι εκφάνσεις - Έκθεση Real Estate Expo North στο περίπτερο 16

Με αύξηση 30% και 22% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022, οι κλαδικές εκθέσεις Philoxenia και Hotelia επιστρέφουν το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η Philoxenia με τους 301 εκθέτες (211 άμεσοι και 90 έμμεσοι) θα εγκατασταθεί στα περίπτερα 13 και 15, ενώ η Hotelia των 130 εκθετών θα διεξαχθεί στα περίπτερα 8, 9 και 10.

Μαζί με τις δύο σημαντικές εκθέσεις για τον τομέα του τουρισμού, τον κομβικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 16 και η Real Estate Expo North, η μοναδική έκθεση για τα ακίνητα και τις επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων και ένα forum όπου θα συναντηθούν μέσα σε άλλα και οι συνέπειες της κλιματικής στον τουρισμό, όπως και το ζήτημα του υπερτουρισμού.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν οι δύο θεματικές ενότητες στο πλαίσιο της Hotelia. Πρόκειται για την All About Gatsronomy και την All About Cafe, όπου θα παρουσιαστούν γεύσεις αλλά και ποικιλίες καφέ.

Περισσότερα από 3.000 ραντεβού μεταξύ hosted buyers και εκθετών  

«Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του επιχειρείν» είπε τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των δυο εκθέσεων ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας.

«Τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά είναι φέτος αναβαθμισμένα», πρόσθεσε ακόμη σε σχέση με τις προγραμματισμένες κλαδικές εκθέσεις, ενώ επεσήμανε ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες, ξεπερνούν τις 3.000.

«Θα γιορτάζει ολόκληρη η Θεσσαλονίκη»

«Η Philoxenia με συνέπεια και συνέχεια αποτελεί ουσιαστικό θεμέλιο για το εγχώριο τουριστικό επιχειρείν, ενώ φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία, η οποία διαθέτει τουριστικούς θησαυρούς» είπε από την πλευρά του ο διευθύνων συμβούλος της ΔΕΘ Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

«Τα φώτα πέφτουν πάνω γιατί ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη και πιο λαμπερή βιομηχανία της χώρας μας», υπογράμμισε επιπλέον και τόνισε ότι το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου δεν θα γιορτάζει μόνο το εκθεσιακό κέντρο, αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλονίκη.

«Συμμετέχουν ναυτιλιακές εταιρείες και αεροπορικές που έλειπαν επιστρέφουν στην έκθεση», είπε ακόμη και τόνισε επιπλέον πως φέτος «έχουμε εκπροσώπηση από όλους τους κρίκους του τουρισμού».

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, τόνισε ότι η Philoxenia αποτελεί τη «μοναδική τουριστική έκθεση στην Ελλάδα». Επεσήμανε επιπλέον ότι πρόκειται για μια έκθεση η οποία διοργανώνεται για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σχετικά με Hotelia, ανέφερε πως «η φετινή είναι η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

«Είναι τιμή που η Βουλγαρία θα συμμετάσχει με ένα τόσο μεγάλο stand»

Τη Βουλγαρία, τιμώμενη χώρα των προσεχών εκθέσεων, εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου η σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού, Mariela Modeva.

Η κ. Modeva ανέφερε ότι η νέα συνεργασία των δυο χωρών αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η διατήρηση του πολύ φιλικού μεταξύ τους κλίματος, ενώ παρατήρησε ότι οι Ελλάδα και Βουλγαρία «έχουν πολλά κοινά».

«Για εμένα είναι μεγάλη τιμή που η Βουλγαρία θα συμμετάσχει με ένα τόσο μεγάλο stand», είπε ακόμη ενώ τόνισε ότι οι δυο χώρες συνδέονται σημαντικά σε τουριστικό επίπεδο, καθώς «περισσότερες από 670.000 άνθρωποι από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 22% από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στους ίδιους μήνες του 2023, πάνω από 1 εκατ. Βούλγαροι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα».

Την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Κουράκος, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τα τουριστικά γραφεία, πάντοτε έχουμε προκλήσεις και προβλήματα σε σχεδόν μηνιαία βάση. Ωστόσο, πάντοτε στο τέλος μέσα από την εμπειρία μας βρίσκουμε λύσεις για να προσφέρουμε τα προϊόντα μας στο κοινό μας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Πρόδρομος Μοναστηρίδης, είπε πως λόγω των προσεχών εκθέσεων «θα γιορτάζει όλη η Θεσσαλονίκη και όχι μόνο ο τουριστικός κλάδος».

Ο κ. Μοναστηρίδης χαρακτήρισε την έκθεση ως «μια απαραίτητη υποδομή» και επεσήμανε πως αναδεικνύει εκθεσιακά τη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν πολλές εγγραφές και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», είπε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τζάρος, μιλώντας για τη Real Estate Expo.

«Πέρσι είχαμε 600 προεγγραφές και φέτος έχουμε πάνω από 1.100», επισήμανε επιπλέον.

Από τη δική της πλευρά η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε πως «το γεγονός θα φέρει πιο κοντά όλο τον κόσμο του τουρισμού και σημείωσε ότι «το ισχυρό μας brand name, η μακεδονική κουζίνα, αναδείχθηκε στο παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής».

Επιπλέον η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης, Μαρία Καράγιαννη, με αφορμή τις προσεχείς κλαδικές ότι «η τουριστική αγορά πρέπει να προσαρμοστεί διότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει και εξελίσσεται».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, είπε πως «η Philoxenia αποτελεί ένα εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης», ενώ επισήμανε πως τα ξενοδοχεία της πόλης εμφανίζουν αύξηση στις διανυκτερεύσεις».

Στις προσεχείς εκθέσεις θα συμμετέχουν συνολικά 17 χώρες και συγκεκριμένα οι: Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.