Skip to main content

Διαγωνισμός διηγήματος από τον Σύλλογο Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το θέμα και η διάρκεια καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού

Ο Σύλλογος Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» προκηρύσσουν Διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος, προσκαλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας, κατοίκους της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας, να αποστείλουν κείμενά τους με θέμα τον ήχο και τη μουσική: Διηγήματα με ήχο.

Διάρκεια

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2023 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Φεβρουαρίου 2024. Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός των χρονικών πλαισίων θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται δεκτή.

Το θέμα

Οι συμμετέχοντες καλούνται να συνθέσουν ένα διήγημα με θέμα τη μουσική και τον ήχο. Θα ήταν επιθυμητό να συνδέεται και με την πόλη της Θεσσαλονίκης ή την ευρύτερη περιφέρεια.

Έκταση κειμένων

Τα διηγήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε έκταση τις 1.500 λέξεις (ως ελάχιστη έκταση θεωρούνται οι 500 λέξεις).

Οι κριτές

Τα κείμενα θα διαβαστούν και θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, που αποτελείται από διακεκριμένους λογοτέχνες, συγγραφείς και φιλολόγους. Για λόγους διαφάνειας τα ονόματα αυτής θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του Διαγωνισμού.

Οι νικητές

Η ανακοίνωση των νικητών θα πραγματοποιηθεί με Δελτίο Τύπου που θα σταλεί στα ΜΜΕ, αλλά και με σχετικό κείμενο που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο και τα social media της ΤΡΙ.ΕΝΑΣ πολιτισμού στις 15 Μαρτίου 2024.

Τα Βραβεία:

Οι πρώτοι δέκα διακριθέντες θα συμμετέχουν σε συλλογική έκδοση με τους κάτωθι διακεκριμένους συγγραφείς:

Γιαλένιος Κυριάκος, Γιανακός Αντώνης, Γκίζη Νίκη, Γκόζης Γιώργος, Δεληγιώργη Αλεξάνδρα, Κασκάλη Δώρα, Καριζώνη Κατερίνα, Κοροβίνης Θωμάς, Λυκεσάς Απόστολος, Μακρογιώργου Γεωργία, Νικολαϊδου Σοφία.

Οι διακριθέντες θα λάβουν επίσης αναμνηστικό συμμετοχής και το βιβλίο της συλλογής.

Ο συλλογικός τόμος θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα από την πώληση του συλλογικού τόμου κατά την παρουσίαση αλλά και στα βιβλιοπωλεία θα διατεθούν για συγκεκριμένο σκοπό/κάλυψη εκπαιδευτικής ανάγκης των σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ενδεικτικά: υποτροφία, αγορά οργάνου, διοργάνωση εκδήλωσης, συμμετοχή σε σεμινάρια), ο οποίος θα ανακοινωθεί μαζί με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Στόχος του διαγωνισμού αλλά και της συμμετοχής των διακεκριμένων συγγραφέων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι «η σύνδεση των τεχνών: της λογοτεχνίας και της μουσικής, να καταδειχθεί το αλληλένδετό τους, να αποδοθεί το  λογοτεχνικό/ιστορικό αποτύπωμα σε βάθος χρόνου των συγκεκριμένων φωνών και να διαμορφωθεί μια πραγματική στάση στον χώρο, τον χρόνο, τον πολιτισμό της πόλης, παραμένοντας ο συγκεκριμένος συλλογικός τόμος στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, των βιβλιοπωλείων, αλλά και του Ωδείου ως απόδειξη μιας ευτυχούς συγκυρίας και συνύπαρξης φορέων πολιτισμού». 

Όροι και προϋποθέσεις

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί, αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024, αυστηρά εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος υποβολής των κειμένων πέρα από την ηλεκτρονική αποστολή δεν θα γίνεται δεκτός.

Τα διαγωνιζόμενα κείμενα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα, δακτυλογραφημένα στα ελληνικά, να μην υπερβαίνουν σε έκταση τις 1.500 λέξεις, να μην έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή ούτε να έχουν υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ανεξαιρέτως ηλικίας όσοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης ή της ευρύτερης περιφέρειας. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο κείμενο και θα φέρει την ευθύνη της υπογραφής του και κάθε άλλη ευθύνη σχετικά με την πατρότητα και την πρωτοτυπία του κειμένου.

Η υποβολή των κειμένων γίνεται με αποστολή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση triena.politismou@gmail.com. Στο θέμα του e-mail πρέπει να αναγράφεται: ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ. Στο σώμα του μηνύματος πρέπει να σημειώνονται επίσης ο τίτλος του κειμένου και τα προσωπικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, email και τηλέφωνο επικοινωνίας). Συνημμένα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά αρχεία: 1. το κείμενο (σε αρχείο word), με τον τίτλο, χωρίς το όνομα του δημιουργού, 2. Το βιογραφικό του δημιουργού (σε διαφορετικό αρχείο word), το οποίο θα συμπεριλαμβάνει, εκτός από τα αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας, και βασικές πληροφορίες για τον συμμετέχοντα (ηλικία, επαγγελματική ιδιότητα, βασικές σπουδές).

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής κειμένου με λογοτεχνικό ψευδώνυμο. Στο βιογραφικό σημείωμα όμως του διαγωνιζόμενου θα πρέπει να σημειώνονται τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Οποιαδήποτε συμμετοχή δε συμφωνεί με όλους ανεξαιρέτως τους όρους του διαγωνισμού θα αποκλείεται αυτόματα από αυτόν, ως άκυρη, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου.

Με την ηλεκτρονική αποστολή ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση και εκχωρεί στην «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» το αποκλειστικό δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος σε βιβλίο (εφόσον διακριθεί στον διαγωνισμό) χωρίς άλλη αξίωση ή απαίτηση οικονομικής φύσης.

Όλη η επικοινωνία για τον διαγωνισμό θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης triena.politismou@gmail.com.

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Πληροφορίες:

Εκδόσεις ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού:  triena.politismou@gmail.com , τηλ. 6937007810, κα Πασιά, υπεύθυνη εκδόσεων.