Skip to main content

Διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης της κυβέρνησης.
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στης κάλπες η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή. «Δεν γίνονται τέτοιες κουβέντες, η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα τωνεκλογών, όποτε και εάν γίνουν αυτές», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σημαντική καμπή του έργου τηςκαι δεν πτοείται από φήμες περί εκλογών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

«Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Σαμαρά, εμείς είμαστε κάθετοι ότι δεντίθεται θέμα εκλογών και όποιος το διακινεί ίσως έχει και τους λόγουςτου», είπε, ερωτηθείς σχετικά με τον αρχηγό της ΝΔ και τα δημοσιεύματαότι έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τη ΝΔ.

Αισιοδοξία για την υλοποίηση του ΠΣΑ

«Τα μηνύματα σήμερα, μετά από καιρό, είναι θετικά και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο και αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που και οι αριθμοί αποτυπώνουν, ότι, δηλαδή, όταν θέτουμε στόχους, ως κοινωνία συντεταγμένα, είμαστε σε θέση να τους πετυχαίνουμε, ανακτώντας έτσι τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και των πολιτών, αλλά και τη διεθνή μας αξιοπιστία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ερωτηθείς από πού τεκμαίρεται ότι οι θυσίες του λαού «πιάνουν τόπο», τόνισε ότι αυτό τεκμαίρεται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία είναι συνεπής με τους στόχους που βάζουμε.

Πρόσθεσε, δε, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξασφαλίζει την καταβολή των δόσεων, είναι αυταπόδεικτο ότι το πρόγραμμά της υλοποιείται.

Αναγκαίες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επιμένει στην επιλογή της για Προεδρικά Διατάγματα για τα εργασιακά «μετά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους και ότι εκείνοι εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Σημείωσε, δε, ότι το αν θα είναι με ΠΔ ή αν θα μπορούσε να είναι με νομοθετική ρύθμιση είναι δευτερεύον ζήτημα και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή συζητάμε για Προεδρικό Διάταγμα, αλλά μας ενδιαφέρει η ουσία των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις».

Επιπλέον, είπε ότι «δεν έχει τελειώσει η συζήτηση και γι΄ αυτό λέω ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για Προεδρικό Διάταγμα» και πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχουν και όποια περιθώρια για βελτίωση αυτών των ρυθμίσεων, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα τα εξαντλήσει».

Εξάλλου, σχετικά με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κάνουν λόγο για «αντισυνταγματικότητα» αναφορικά με το ΠΔ, ο κ. Πεταλωτής, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ «γόνιμη και επιβεβλημένη». «Πρέπει να γίνονται αυτές οι συζητήσεις και δεν τίθεται κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών λόγω αυτών των συζητήσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να καταργηθεί ο νόμος του 1920 του Ελευθερίου Βενιζέλου με ένα ΠΔ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι από τότε έως σήμερα έχουν ανατραπεί πάρα πολλά ζητήματα, που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα.

«Είμαστε εντός μνημονίου, δεν γίνονται υπερβάσεις πάνω από το μνημόνιο και ας λαμβάνουμε και υπόψη ότι όλες οι ρυθμίσεις που νομοθετούνται με βάση το μνημόνιο είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελά. Τόνισε δε πως «ό,τι έρθει στη Βουλή, ό,τι ψηφιστεί ή ό,τι νομοθετηθεί με οποιαδήποτε μορφή θα είναι με βάση το μνημόνιο».

Για το εάν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στο θέμα του ασφαλιστικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. «Αλοίμονο αν ερχόμουν εδώ να μιλάω για διαγραφές», είπε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των βουλευτών, οι οποίες και είναι σεβαστές και ότι «υπάρχουν κάποια όρια που τα βάζουν οι ίδιοι οι βουλευτές από τη στιγμή που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Ερωτηθείς εάν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος απολαμβάνει της πλήρους στήριξης από την κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό είναι σαφέστατο και σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό και την κυβέρνηση. «Ο αρμόδιος υπουργός σε όλα τα ζητήματα λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επεσήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά της κυβέρνησης.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι θέμα πειθούς του κ. Λοβέρδου προς την κυβέρνηση, αλλά προς την κοινωνία και πρόσθεσε ότι αυτό που δεν προβάλλεται είναι ότι υπάρχουν παράλληλα και μέτρα αντιρρόπησης που θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν ερχόμαστε να κόψουμε αποζημιώσεις όπως λέγεται» και ότι «δεν υπάρχει 50% περικοπή αποζημιώσεων, αλλά υπάρχει ζήτημα μιας νέας βάσης στις εργασιακές σχέσεις που θα προστατεύει τον εργαζόμενο αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς την οποία δεν υπάρχει εργασία».

Σχετικά με τις εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι τις εγγυήσεις η κυβέρνηση δεν τις ζητά από τους επιχειρηματίες, αλλά θέτει ένα νομικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων τέτοιο που στις παρούσες συνθήκες διασφαλίζει την εργασία.

Εν αναμονή απόφασης της ΟΛΜΕ η κυβέρνηση

«Εμείς περιμένουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ η οποία θα δείξει ότι σέβεται την αγωνία όλων των μαθητών και των γονιών αλλά και όλων μας για να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με την αποχή των εκπαιδευτικών από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα θέμα της ΟΛΜΕ με το υπουργείο Οικονομικών για τις πρόσθετες αμοιβές τους, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόσθετη αμοιβή και όχι για αμοιβή που περιλαμβάνεται στους μισθούς, οι οποίοι, ως προς τη μείωσή τους, ακολούθησαν όλους του μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.