Skip to main content

Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών στο ΑΠΘ

Στις 16 Δεκεμβρίου παρουσία του πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί η τελετή της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.

Στις 16 Δεκεμβρίου παρουσία του πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί η τελετή της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο Πανηγυρικής Ημερίδας με θέμα «Ο Αριστοτέλης ως θεμελιωτής της διεπιστημονικής σκέψης»

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης τονίζει ότι η ίδρυση του Κέντρου συνιστά μία πράξη αναγνώρισης τόσο της στενής σχέσης που συνδέει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τον φιλόσοφο, όσο -και κυρίως- της αδιάλειπτης επίδρασης που άσκησε το έργο του στην ανθρώπινη διανόηση για ένα διάστημα 2.500 ετών. Στόχος του Κέντρου είναι η δι-επιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του Αριστοτελικού έργου, σε χώρους που εκτείνονται όχι μόνον στους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων, όπως αυτά των ανθρωπιστικών σπουδών, των νομικών/πολιτικών επιστημών, των φυσικών και μαθηματικών επιστημών, της βιολογίας, των επιστημών υγείας και των τεχνολογικών επιστημών. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και τον καινοτόμο χαρακτήρα του Κέντρου, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του διεθνώς.

«Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για τους Αριστοτελιστές παγκοσμίως.
Και αυτό, όχι μόνον διότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Στάγειρα, γενέτειρα του Μακεδόνα φιλοσόφου, και από τη Μίεζα, τόπο διδασκαλίας του, με
μαθητή του τον Αλέξανδρο, αλλά κυρίως, διότι ο Αριστοτέλης, είναι ο οικουμενικός φιλόσοφος, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
και ταυτόχρονα της κληρονομιάς όλου του πολιτισμένου κόσμου. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την οικουμενικότητα, τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα του
στοχασμού του, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εμβάθυνση και κατανόηση εννοιών, ιδεών και προβλημάτων του σύγχρονου πολιτισμού σε οικουμενική κλίμακα», υπογραμμίζει η κυρία Σφενδόνη-Μέντζου.